Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

NASTAVLJA SE BRATSKA SARADNJA SRBOBRANA I JANOŠHALME


Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, potpisao je u subotu novi sporazum o saradnji sa Zoltanom Celerom, svojim kolegom iz bratskog grada u Mađarskoj, Janošhalme, kojim se nastavlja bratstvo uspostavljeno pre dve decenije.


Potpis na novi sporazum stavljen je u Mađarskoj prilikom zvanične posete naše opštinske delegacije u okviru Dana Janošhalme.

Kako je predviđeno, saradnja podrazumeva razmenu iskustava iz oblasti funkcionisanja lokalnih samouprava, zatim saradnju među privrednicima koja može biti od obostrane koristi, poseban angažman u oblasti realizacije prekograničnih projekata, te negovanje odnosa u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, turizma između ustanova, udruženja, nevladinih organizacija i građana Srbobrana i Janošhalme.

- Potvrdili smo sporazum potpisan 14. septembra u Srbobranu, kojim je obeleženo dve decenije prijateljskih odnosa naša dva grada. Teče 21. godina naših bratskih odnosa i novim sporazumima ih definišemo i preciziramo, otvaramo nova polja saradnje i u fokus stavljamo sve aktivnosti koje mogu doneti kvalitetniji život građana opštine Srbobran i Janošhalme. Živimo u istoj oblasti, sa naše strane granice to je Bačka, a sa mađarske Županija Bač Kiškun, i to nam daje mogućnost uspostavljanja prekogranične saradnje i rad na zajedničkim projektima, za šta će nam dobro doći iskustva koja smo već imali na ovom polju. Želimo da dodatno ojačamo veze naše dve lokalne samouprave, naših društava civilnog sektora i raznih udruženja, i uveren sam da postoji veliki prostor i teme na kojim možemo graditi prijateljske odnose, rekao je nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran.

"U cilju jačanja partnerskih odnosa, a uzimajući u obzir cilj razvijanja svojih lokalnih samouprava, kao i interese i potrebe svojih građana, s namerom da pokažu istinske vrednosti dve lokalne zajednice, iskazuju zajedničku volju da se razvijeni odnosi između Opštine Srbobran i Grada Janošhalme ubuduće, kao i do sada, nastavljaju u duhu pobratimske saradnje", stoji u uvodnom delu Sporazuma o saradnji.

- Protekle godine delegacija iz Janošhalme posetila je opštinu Srbobran kako bi obnovili povelju o bratimljenju i saradnji naša dva grada. Trebalo je ponovo overiti namere od ranije o saradnji, odnosno da su obe strane spremne na tu saradnju i u buduće. Prilikom tadašnjeg susreta sa gradonačelnikom opštine Srbobran Radivojem Debeljačkim on je obećao da će iskoristiti prvu priliku i zvanično posetiti Janošhalmu, kako bi i kod nas overili istu povelju. Dobar povod za poziv i posetu delegacije iz Srbobrana je dala manifestacija 'Dani Janošhalme', koja se inače obeležava dan našeg mesta. Sada smo, dakle, u obe opštine potpisali protokol o saradnji i obećali građanima obe opštine da ćemo u buduće zajedno učestvovati na raznim konkursima, radićemo zajedno, i služiti u dobrobit svih naših građana, rekao je Zoltan Celer.

Poseta rukovodstva opštine Srbobran, u kojoj su uz Radivoja Debeljačkog, predsednika opštine, bili i Beata Sabadoš Fodor i Kristijan Kočiš, članovi Opštinskog veća, bila je prilika i za prisustvo programima koje su za Dane Janošhalme pripremila mnoga kulturna društva i udruženja građana, kao i koncert u crkvi Svete Ane. 

Postavio: Administrator dana 2022.06.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen