Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

DANAS JE SVETA PETKA!


 

Srpska pravoslavna crkva (SPC) sutra praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke, zaštitnice žena i dece, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi.

Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Sveta Petka na ikonama se predstavlja u monaškoj odeći, sa krstom u ruci. Na njenom grobu, kaže legenda, događala su se čuda.

Ovo je prilika da se setimo jednog neobičnog čoveka koji nas je zauvek napustio pre par godina. Iza njega su ostala slikarska platna, a među njima i njegova prva slika, ikona Svete Petke, koja se danas nalazi u vlasništvu jedne naše sugrađanke, koja je sliku dobila na poklon od pokojnog Brataša. - Preko noći sam postao slikar. U snoviđenju Sveta Petka stoji ispred mene. Dole ispred mene, s druge strane blind ram, preko njega belo platno. Kaže mi Sveta Petka, treba da crtaš ikone, prvo da uradiš ikonu Svete Petke, pa ikonu Svetog Nikole i onda sve ostale. Nisam uspeo da to uradim, jer nemam pojma o slikarstvu, ali morao sam, jer kao da imam nekoga za leđima i stalno me opominje i tako sam počeo i odmah je krenulo dobro. Kao da sam to oduvek radio. Godinu i po dana samo ikone sam radio. Posle sam počeo i svoje vizije, jer sam vizionar od rođenja, tako je svoje prve slikarke korake opisivao za života Brataš Ćosin, "slikar iz našeg sokaka".


Sveta Petka je slava Srpske napredne stranke. Srbobran.net ovim putem čestita Krsnu slavu svima koji danas slave. 

Postavio: Administrator dana 2016.10.27   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 46
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen