Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Skice iz kulture

OTVARANJE STALNE POSTAVKE IZLO┼ŻBE POSVE─ćENE MOM─îILU TAPAVICI


Dom kulture vas poziva na otvaranje stalne postavke izlo┼żbe fotografija Mom─Źila Tapavice „Povratak u rodni kraj“ – Mom─Źilo Tapavica 5.07.2022. godine u 19 ─Źasova u prostorijama Mesne zajednice u Nadalju.


U okviru manifestacije „Dani kulturne tradicije“, projekat „Promenada kroz prošlost Srbobrana“, tema je bila „Povratak u rodni kraj“ – Mom─Źilo Tapavica.
Stalna postavka je doprinos Doma kulture Srbobran za razvoj kulturnog turizma Mesne zajednice Nadalj.


Ovaj projekat su podr┼żali Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opština Srbobran.

Mom─Źilo Tapavica, arhitekta, sportista, olimpijac
(Nadalj, 26. X 1872 ÔÇĺ Pula, 10. I 1949)
Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a gimnaziju poha─Ĺao u Novom Sadu. Bio je stipendista Matice srpske iz Zadu┼żbine Sime ─Éor─Ĺevi─ça od 1886. kao u─Źenik realke u Segedinu. Mati─Źin stipendista bio je i 1891, kada je zapo─Źeo studije arhitekture i gra─Ĺevinarstva na Visokoj tehni─Źkoj školi u Budimpešti, gde je i diplomirao.
Od rane mladosti se uspešno bavio sportom, a dok je studirao i slu┼żio vojsku u gardi isticao se izuzetnom snagom. Bio je ─Źlan Saveza za telesno vaspitanje u Budimpešti. Na prvim modernim Olimpijskim igrama odr┼żanim u Atini 1896. obezbedio je mesto u trinaesto─Źlanom timu Kraljevine Ugarske. Bio je prijavljen za takmi─Źenja u atletici (skok udalj, skok s motkom, bacanje kugle), rvanju gr─Źko-rimskim stilom, dizanju tegova (jednom rukom i obema rukama) i tenisu. Najbolji rezultat ostvario je u tenisu, osvojivši bronzanu olimpijsku medalju. Do ovog saznanja o njegovom velikom uspehu došlo se posle više od jednog veka. Precenio je svoju snagu i povredio se tokom dizanja tegova jednom rukom, ali je nastavio takmi─Źenje. U dizanju tegova obema rukama osvojio je peto mesto podigavši 80 kg, a u teškoj kategoriji u ravnju ─Źetvrto mesto. Od atletskih disciplina morao je da odustane. Bio je prvi Srbin u─Źesnik prvih Olimpijskih igara. U Novom Sadu se kasnije bavio veslanjem i od 1904. bio ─Źlan kluba „Danubius”.

Va┼żio je za vrlo darovitog arhitektu. Po završetku studija radio je jedno vreme u Budimpešti, a potom se vratio u Novi Sad i tu 1903. u─Źestvovao u izradi plana za obnovu Saborne crkve. Posle ┼żenidbe 1908, sa suprugom Arankom je na poziv knjaza Nikole otišao u Crnu Goru. Tamo je projektovao Xotel „Boka” u Xerceg Novom, zgrade nekadašnjeg nema─Źkog poslanstva i Crnogorske dr┼żavne banke na Cetinju i porodi─Źnu ku─çu u Bijeloj, koja je kasnije slu┼żila kao Dom za nezbrinutu decu. Imao je sina Mirka i k─çer Jasnu. Prema njegovim projektima izgra─Ĺena je 1912. današnja zgrada Matice srpske, tadašnje Sirotište, zadu┼żbina Marije Trandafil, jedno od najlepših i najreprezentativnijih zdanja u Novom Sadu. Kao bivši Mati─Źin pitomac ponudio se da besplatno izradi plan i prora─Źun za zgradu, a na njegov predlog je odabran i izvo─Ĺa─Ź radova. Prvi svetski rat proveo je u izbeglištvu i u tom periodu boravio je u Rimu, Lozani i Rabatu, glavnom gradu Maroka, gde je obavljao geodetska merenja. Potom se vratio u Novi Sad i radio u svom projektnom birou u Petrovaradinu. Bio je Vladin poverenik za melioraciju u isto─Źnom Sremu. Izradio je projekat za restauraciju crkve u Nadalju i geodetske planove za kaldrmisanje kolovoza u selu i drumova oko sela. Izme─Ĺu dva svetska rata aktivno je u─Źestvovao u delovanju Matice srpske. Ostavio je vrednog arhitektonskog traga u Pore─Źu, gde je proveo poslednje godine ┼żivota rade─çi na obnavljanju i ure─Ĺenju grada.

 

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Skice iz kulture" i sufinansiran je sredstvima Opštine Srbobran. Stavovi izneto u podr┼żanom medijskom projektu ne izra┼żavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2022.07.03

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 71
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen