Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Skice iz kulture

IZLOŽBA POSVEĆENA MOMČILU TAPAVICI KRASI OD DANAS PROSTORIJE MESNE ZAJEDNICE U NADALJU!


Uspešna saradnja opštine, Doma kulture i Mesne zajednice Nadalj krunisana je stalnom postavkom izložbe fotografija "Povratak u rodni kraj" koja je posvećena liku i delu jednog od najznamenitijih Nadaljčana u istoriji - prvom olimpijcu Srbinu i velikom arhitekti Momčilu Tapavici.


Izložba je rad Rajka Karišića, fotografa iz Beograda i nastala je kao deo projekta Doma kulture Srbobran - "Promenada kroz prošlost Srbobrana". Nažalost ovom događaju je prisustvovao izuzetno mali brojh ljudi.

- Kažu da je jedno mesto veliko ukoliko ima i velikih ljudi. Gledajući po tome naš Nadalj je ogroman - malo mesto, a ima toliko znamenitih ličnosti. Jedan poseban velikan rođen je u Nadalju pre 150 godina, postavio je temelje za nastanak srpske sportske nacije, olimpijac i arhitekta - Momčilo Tapavica. Izložene fotografije pripremio je dugogodišnji saradnik Doma kulture, umetnički fotograf Rajko Karišić, pokrovitelj projekta su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Opština Srbobran, rekla je na početku programa otvaranja Sonja Stojnović, direktorka Doma kulture Srbobran.

- Hvala timu koji je radio na ovom projektu i koji je uspeo da nakon 150 godina na neki način u Nadalj vrati Momčila Tapavicu, i tako mu se oduži za sve ono što je on nekada davno učinio da bi se čulo za Nadalj, rekla je između ostalog zamenica predsednika opštine, Milica Zarić.

- Za Tapavicu sam saznao još kao dečak 1971. godine, gledajući popularnu emisiju TV Sport. Jedan prilog bio je posvećen Momčilu Tapavicu, rođenom Nadaljčaninu, kako je rečeno, i odmah sam se zainteresovao za to ime. Prve informacije dobio sam od Lazara Račića, koji je pisao o Tapavici u Monografiji Nadalja, a kasnije sam i sam počeo da obilazim muzeje i polako počeo da prikupljam podatke. U sportskom delu Muzeja Vojvodine naišao sam na tzv. 'Tapavicinu soba' i tu sam i sam uvideo, a isto mi je rekao i akademik Čedomir Jovanović, da je Nadalj čuveno selo, rekao je, između ostalog, Mile Šijački, koji je poslednje godine svog života posvetio istraživanju podataka o Tapavici.

On je okupljene upoznao i podsetio na mnoge biografske podatke iz života Momčila Tapavice, od detinjstva i mesta gde je kao dečak živeo u Nadalju, pa sve smrti u Puli 1949. godine.

Program otvaranja upotpunio je i recitator Uglješa Surdučki, ugovor o predaji materijala koji čine ovu izložbu potpisali su direktorka D oma kulture, Sonja Stojnović i sekretar Mesne zajednice Nadalj, Jugoslav Šijački.

Tapavica je rođen 1872.godine u Nadalju. On je prvi Srbin koji je nastupio na Olimpijskim igrama i to 1896 godine na prvoj Olimpijadi u Atini. Takmičio se u 11 sportova pod zastavom tadašnje Ugarske i osvojio je treće mesto u tenisu.

Momčilo Tapavica je zanimljiva istorijska ličnost koja je ostavila dubok trag. Podjednako kao u sportu bio je uspešan i profesionalno. Gimnaziju je Tapavica završio u Novom Sadu gde je i počeo da se bavi sportom. Nastavio je na studijama u Budimpešti i bio je vrlo uspešan atletičar. Pored raznih atletskih disciplina, postizao je uspehe u tenisu, rvanju i dizanju tegova, tako da je na Prvim Olimpijskim  igrama kao član trinaestočlane reprezentacije Ugarske (Austrija je nastupala samostalno) učestvovao u 11 različitih disciplina.

Istorijski spisi kažu da je imao samo jednu manu, a to je da je precenio, te godine u Atini, svoje mogućnosti, tako da ga je povreda ruke sprečila da uzme barem još dve medalje.Po povratku u Novi Sad prestao je aktivno da se bavi sportom i nastavio je rekreativno da trenira.

Njegova profesionalna karijera je takođe upečatljiva.Pošto je u Budimpešti završio studije arhitekture, projektovao je niz značajnih zdanja, a jedno od svakako najpoznatijih je zgrada Matice Srpske u Novom Sadu.

Nakon ženidbe 1908.godine na poziv kralja Nikole napušta Novi Sad i odlazi u Crnu Goru. Na Cetinju po njegovom projektu izgrađene su zgrade Nemačke ambasade i Državne banke Crne Gore. U Herceg Novom projektovao je hotel "Boka", ali on je stradao u zemljotresu 1979.godine.

Momčilo Tapavica umro je na 10.01. 1949.godine u Puli, gde je bio glavni gradski projektant. U sportskoj istoriji Herceg Novog upisana su imena, sina Momčilovog, Mirka koji je bio član vaterpolo kluba Jadran i ćerke Jasne koja je bila prva teniserka u ovom primorskom gradu.


BISTA U CENTRU SELA


Bista Momčilu Tapavici, Nadaljčanu koji je uspeo da upiše ime u istoriju Olimpijskih igara postavljena je svojevremeno u Nadalju u centru sela, na inicijativu Mesne zajednice. Najpre postavljena je bista - poklon, koja nije bila, pre svega, u srazmeri sa postamentom, pa nije odavala pozitivan utisak. Nakon toga na postament je postavljena bista rad akademskog slikara Dragana Šijačkog, Nadaljčana koji živi i radi u Zagrebu. 

Postavio: Administrator dana 2022.07.05

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen