Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3770/kako-se-ponaati-u-skladu-sa-vremenskim-prilikama/

Verzija za tampu / To ScreenviewKAKO SE PONAŠATI U SKLADU SA VREMENSKIM PRILIKAMA!


Savet za zdravlje opštine Srbobran uputio je apel građanima da zbog ekstremnih temperatura i pojačanog zračenja preuzmu sve neophodne mere za zaštitu svoga zdravlja, te da u danima tropskih vrelina postupaju u skladu sa preporukama.


"Visoke temperature i zračenje mogu dovesti do narušavanja zdravlja svih ljudi, a posebno zdravlja hroničnih bolesnika. Izbegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati, posebno deca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici oboleli od šećerne bolesti.

Nosite laganu, široku i svetlu odeću od prirodnih materijala. Koristite laganu posteljinu i po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbegli akumulaciju toplote. Pijte redovno vodu i izbegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tečnosti, ali ne naglo. Preporučuje se lakša ishrana sa malim porcijama i sa više voća.

Posebna pažnja je potrebna kod dijabetičara, kardiovaskularnih i bubrežnih bolesnika. Propisana terapija se mora redovno uzimati. Hidriranje mora biti optimalno, a kontrole pritiska i glukemije češće. Kod promene mesta boravka izbegavati velike razlike u temperaturi. Potrebno je izbegavati i svaki fizički napor. Dijabetičari moraju adekvatno čuvati glukometre, trakice i insulin", navedeno je u apelu Saveta za zdravlje opštine Srbobran.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign