Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Skice iz kulture

SVE─îANO OTKRIVENA BISTA NANDORA GIONA


Dvostruka sve─Źanost u Spomen ku─çi Nandora Giona u Srbobranu - u prisustvu brojnih zvanica iz društvenog ┼żivota, iz sveta umetnosti, posebno literature, me─Ĺu brojnim gra─Ĺanima iz više gradova Vojvodine i Ma─Ĺarske, uru─Źene su nagrade autorima najboljih radova za 2022. godinu, koji su pristigli na Literarni konkurs za novu novelu pisanu na ma─Ĺarskom jeziku, a zatim je otkrivena spomen bista velikog ma─Ĺarskog pisca Nandora Giona, ro─Ĺenog Srbobranca koji je svoj ┼żivotni vek proveo u rodnom mestu.


Sve─Źanosti u Spomen ku─çi prisustvovali su: Ester Gion, udovica Nandora Giona, Gabor Gion, sin Nandora Giona, dr┼żavni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Ma─Ĺarske, ─Éer─Ĺ Balog, konzul Ma─Ĺarske u Srbiji, Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta Ma─Ĺara, Radivoj Debelja─Źki, predsednik Opštine Srbobran, predstavnici bratskog grada Orošhaze, te mnogi knji┼żevnici, profesori Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, poštovaoci knji┼żevnog dela Nandora Giona.- Kulturni centar osnovan je 1992. godine. Donacijskim sredstvima 2004. godine otkupili smo rodnu ku─çu pisca Nandora Giona, u ulici Popova─Źa venac 30, a zatim je uredili da bi 2010. godine, baš na današnji dan 14. avgusta, otvorili Spomen ku─çu - muzej. Prikupili smo bogatu arhivsku gra─Ĺu, audio i video zapise, filmove... Da bi kulturni sadr┼żaj obogatili, krajem 2011. godine pokrenuli smo literarne konkurse; svake godine raspisujemo Literarni konkurs za novu novelu na ma─Ĺarskom jeziku, me─Ĺunarodnog karaktera, na koji radove mogu slati pisci sa celog ma─Ĺarskog govornog podru─Źja. Do sada smo sproveli ukupno 10 konkursa i objavili 8 antologija od nagra─Ĺenih novela, dok je deveta u štampi. Istovremeno, raspisujemo i konkurs za prevo─Ĺenje dela Nandora Giona sa ma─Ĺarskog na srpski jezik. Do sada smo objavili 13 tomova prevoda. Danas oboga─çujemo sadr┼żaj Spomen ku─çe bistom Nandora Giona, rad novosadskog vajara Lasla Sila─Ĺija, i tako ─çe naš pisac biti stalno prisutan u svom rodnom okru┼żenju, sa nama, sa gostima. Time mu odajemo priznanje za ljubav prema rodnom Srbobranu - Sentomašu, i ljudima u njemu. Neka nas ova bista uvek podse─ça na to kako treba da volimo svoj zavi─Źaj", poru─Źio je pozdravljaju─çi prisutne u dvorištu Spomen ku─çe, De┼że Nemet, predsednik Kulturnog centra Nandor Gion.

Dobrodošlicu u Srbobran svim gostima po┼żeleo je Radivoj Debelja─Źki, predsednik Opštine.

"Srbobran je kroz istoriju prošlost, kroz sadašnjost, a tako treba da bude i u budu─çnosti, bio i jeste zajednica svih naroda koji ┼żive na ovim prostorima. Iz tog razloga va┼żno je da negujemo multikulturalnost koju imamo, koja nas ─Źini posebnim i izdvaja u odnosu na druge. Gion Nandor je zaista umeo da na specifi─Źan na─Źin predo─Źi ─Źitaocima tu prošlost, ─Źoveka koji je ┼żiveo ovde i gradio ovo mesto. Tako kada ─Źitamo Vojnika sa cvetom vidimo Štefana koji kre─çe iz Feketi─ça ka Srbobranu, zajedno sa celom porodicom, da deli njegovu sudbinu - dok ─Źitamo te re─Źenice pred o─Źima nam se stvaraju slike kako je to nekada izgledalo. Veoma je va┼żno da negujemo kulturu se─çanja, da se ponosimo vrednim stvarima, i zato je dobro da imamo Spomen ku─çu i Kulturni centar koji nosi ime našeg slavnog pisca, što postoje razli─Źiti kulturni doga─Ĺaji koji ─Źuvaju njegov lik i delo. Opština Srbobran ─çe se zaista truditi da pomogne i podr┼żi sve te akcije i projekte. U prilog tome govori i ovaj današnji doga─Ĺaj; zna─Źajno je da Srbi i Ma─Ĺari, koji su zajedno sa svim drugim narodima gradili ovo mesto, u budu─çnosti imaju još više kulturnih i drugih doga─Ĺaja koji ─çe ih sve sna┼żnije povezivati", rekao je Debelja─Źki.

Na konkurs za pisanje novele koji je objavljen 01. februara, na dan ro─Ĺenja pisca, pristigao je 31 rad, dok je na konkurs za pisanje romana prispelo pet radova. Odlukom ┼żirija nagrade su dobili: u kategoriji romana Mikloš Tatrai, a u kategoriji novele Zoltan Reigel (prva nagrada), David Harmat (druga nagrada), Ferenc Romoda (tre─ça nagrada).

U drugom delu programa u dvorištu rodne ku─çe otkrivena je spomen bista velikom piscu. Bistu su javnosti po prvi put predstavili De┼że Nemet, prof. dr Hargita Horvat Futo i novinar Laslo Paracki, trio koji više od decenije radi na utemeljenju i proširivanju knji┼żevne slave Nandora Giona. Izradu spomenika je omogu─çio Nacionalni savet Ma─Ĺara."Smesti─çemo Nandora Giona u ovaj prostor gde pripada i gde ─çe uvek biti me─Ĺu nama. Za izradu biste smo zamolili Lasla Sila─Ĺija, vajara i pesnika. On se dugo pripremao na zadatak, prou─Źavao je model biste da ne bi samo reprodukovao njegovu fotografiju nego ga izradio onako kako ga je upoznao pomo─çu dokumentarnih filmovima, intervjua i knji┼żevnih dela. U lice sa karakteristi─Źnim crtama je utisnuta knjiga, ostaje njen otisak. I u ┼żivotu pisca je utisnut bit pisca, ostavlja otisak, uti─Źe na njega. Otisak knjige zaokru┼żuje lice kao neka maska. U ┼żivotu smi mi nosimo razne maske koje menjamo u zavisnosti od situacije i ljudi koje susre─çemo. Laslo Sila─Ĺi je, dok se spremao da izvaja bistu i ─Źitao o piscu i pisca, ustanovio da je pri kraju ┼żivota Nandor Gion skinuo sve maske. Zelena patina bronzanog dela se odnosi na nacionalnost, a mrlje od mastila na njegovo zanimanje. U Gionovoj ostavštini se nalazi više od deset kutija rukopisa, i u vreme pisa─çe mašine voleo je da piše rukom, voleo je papir i mastilo. Na crte┼żima Lasla Sila─Ĺija stvarala─Źki proces po─Źinje time da prosipa mastilo na papir, pa iz tih mrlja formira kompoziciju. Na taj na─Źin, mo┼żemo re─çi, sa mrljama je povezao dva njegova umetni─Źka izra┼żaja, vajarstvo i crte┼ż. Sa simbolima je, kako je to sam vajar definisao, ┼żeleo da uhvati suštinu li─Źnosti pisca. Bistom pisca dobili smo još jedan detalj na ovom kultnom mestu se─çanja", poru─Źila je, izme─Ĺu ostalog, dr Hargita Horvat Futo, saradnica Spomen ku─çe i profesorka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

 

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Skice iz kulture" i sufinansiran je sredstvima Opštine Srbobran. Stavovi izneto u podr┼żanom medijskom projektu ne izra┼żavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
 

Postavio: Administrator dana 2022.08.14

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 37
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen