Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Skice iz kulture

ONI SU UDARILI TEMELJ NOVINARSTVU U SRBIJI


Pod nazivom "Novinari - lučonoše slobode" održan je skup na kome su se posetioci upoznali sa ličnostima koje su svojim temeljnim radom obeležili prve korake u novinarskoj profesiji među Srbima. Skup je otvorio domaćin, predsednim opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, a govorili su kao gosti, istoričar i državni sekretar, Nemanja Starovič, kao i Radivoj Paroški, zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Predavanje je održao dr Vladimir Barović, profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Ovo predavanje zajednički su organizovali Opština Srbobran i Udruženje građana "Po meri građana" iz Novog Sada uz podršku Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.


Autor projekta Vladimir Barović, govorio je o delu i novinarskom angažmanu Svetozara Miletića, Jovana Jovanovića Zmaja, Jaše Tomića i drugih utemeljivača novinarstva kod Srba koji su u narodu prepoznati kao "lučonoše slobode" i zaslužni za buđenje narodne svesti i uspostavljanje javnog mnjenja.

- Cilj današnje manifestacije je da upoznamo naše cenjene građane sa velikim ličnostima koje su doprinele razvoju medija i slobodi govora u prošlosti, koji su na sebi svojstvene načine uticali na razvoj žurnalistike, novinarstva na ovim prostorima. O njima govorimo jer je na neki način to bila skrajnuta tema. Mislim da je veoma važno da znamo svoju istoriju i iz tog ugla, reč je o zastupanju javnog interesa, nema slobodnog društva ako nema slobode medija i govora, kao ni dobrog i kvalitetnog informisanja, i zbog svega toga smo mi odlučili, u saradnji sa Opštinom Srbobran i Pokrajinskim sekretarijatom, da realizujemo ovu manifestaciju. Verujem da ova tema ima interesenata, da je mnogo onih koji će se zanimati da nešto saznaju, a Srbobran je pravo mesto da se ovome razgovara. Nisu samo veliki gradski centri mesta gde treba da se održavaju ovakve manifestacije, i u sredinama kao što je srbobranska, treba insistirati na temama koje se tiču građanskog društva jer za neke važne činjenice ne zna veliki broj građana, rekao je pre početka predavanja dr Vladimir Barović.

Skupu se obratio i Nemanja Starović koji je kazao, zahvalivši se pre svega na gostoprimstvu Radivoju Debeljačkom, predsedniku opštine Srbobran,  i profesoru Vladimiru Baroviću, na pozivu,  da mu je posebno drago što su institucije i Pokrajinska vlada prepoznali značaj ovog projekta.

- Srbobranci imaju priliku da kroz prezentaciju i izložbu upoznaju znamenite ličnosti koje su bile istakuti novinari svoga vremena. Ova tema je jako interesantna, a profesor Barović je veoma stručan i sa strašću govori o ovoj temi. Jako je važno da se kulturne manifestacije ne održavaju samo u Novom Sadu i Beogradu, već i u manjim mestima.

Evo šta su kazali naši sugrađani Radivoj Debeljački i Radivoj Paroški..

 

 

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Skice iz kulture" i sufinansiran je sredstvima Opštine Srbobran. Stavovi izneto u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2022.08.27   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 66
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen