Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

ŽIRI JE ODLUČIO - NAJBOLJA RAKIJA JE IZ SRBOBRANA!


Podelom medalja i zahvalnica danas, u sredu, 14. septembra 2022.godine u Srbobranu završava se prva manifestacija - Rakijada „Srce Bačke“. Na takmičenje je pristiglo 84 uzoraka. Pored domaćih proizvođača na takmičenje su se prijavili proizvođači rakije iz Feketića, Donjeg Tavankuta, Bajmoka, Bečeja i Bačkog Gradišta, kao i iz Mađarske, iz Orošhaze i Segedina.


Nakon što je žiri odradio svoj posao i doneo odluku koja rakija je najbolja, Čila Balaž, jedan od organizatora kaže, da su prijavljeni  i posebni uzorci, kao na primer, rakija od kupine, celera, šipka, itd, ali je najviše prijavljeno „tradicionalnih“ rakija, tj. od dunje, kruške, jabuke, višnje, kajsije, šljive....

Od 84 pristigla uzorka žiri je dodelio 21. bronzanu, 17 srebrnih i čak 27 zlatnih medalja, a 18 proizvođača dobijaju zahvalnice.


- Posebno bi istakla, da su od 27 zlatnih medalja čak 14 osvojili takmičari iz opštine Srbobran, a medju njima je i ovogodišnji šampiona iz Srbobrana, čija je viljamovka apsolutni pobednik, kazala je nakon odluke žirija Čila Balaž.


Ona je dodala, s obzirom da je ovo takmičenje u Srbobranu organizovano prvi put, organizatori nisu delili pristigle uzorke po kategorijama voća, nego je žiri za sve uzorke primenjivao isti kriterijum.


Potpredsednik Udruženja vitezova rakije  Senćanskog reda “Sveti Nikola”, Zoran Varađanin, ovogodišnji ćlan žirija, za naš sajt izjavio:  


- Bodovali smo miris, ukus i harmoniju rakije. Prvo se rakija miriše. Miris uključuje čistoću, prirodu, karakter, intenzitet, svežinu, vitalnost i aromu. Zatim se proizvod proba, i ocenjuju se utisci, koje rakija ostavlja u ustima: čistoća, karakter  kao i finoća. Treća ocena je elegancija, dužina i ukupan utisak, a sve ovo ukazuje na to koliko je rakija harmonična. Gornja granica bodovanja je 20, što znači da 14 -15 bodova označava bronzanu medalju, 16 -17 srebrnu medalju, a piće sa 18 do 20 bodova zaslužila su zlatnu medalju, objasnio je Zoran Varađanin.


Prema njegovim rečima, poslednjih godina je nešto smanjena jačina prirodne rakije, i zahvaljujući tome je aroma sve više izraženija. U mnogim slučajevima to može biti odlučujuće za konzumaciju, jer rakija postaje pitkija, kako kaže Varađanin, „lakše klizi“ i dodaje:


- Kod nas u Vojvodini su rakije uglavnom jačine od 44 do 45 stepeni, tako da kod degustacije  se sve karakteristike proizvoda mogu jasno uočiti.

Svečana dodela medalja i zahvalnica učesnicima prve Rakijade u Srbobranu je danas u 16.00h na bini u porti Katoličke crkve u Srbobranu. 

Postavio: Administrator dana 2022.09.13   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 32
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen