Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Skice iz kulture

SRBOBRANCI MEĐU PRVIM STUDENTIMA MEDICINSKOG FAKULTETA U ZAGREBU


Iz Zagreba nam se javio dr Ivica Vučak sa molbom da mu pomognemo. Naime, on je u procesu rada na pripremi publikacije povodom sto godina od kako je sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu izašla prva generacija lekara, došao do podatka da je u toj prvoj generaciji studenata bio i jedan Srbobranac. Evo priče...


Medicinski fakultet u Zagrebu osnovan je 1917/1918. godine, a prva promocija svršenih studenata je bila 28.2.1923. "Budući da se bliži stogodišnjica prve promocije želio bih prikupiti podatke o liječnicima iz prve generacije", napisao nam je u svom prvom mejlu dr Vučak. Dalje piše:

"Do kraja 1923. diplomu u Zagrebu primilo je ukupno 10 liječnika, a među njima je bio promoviran Andrija Kesler 22.12.1923".

Stariji Srbobranci sećaju se dr Andrije Keslera. Bio je ugledni lekar i ostavio je dubok trag tokom svog staža u Srbobranu. Živeo je u kući koja se nalazi na Trgu Republike, a danas se u njoj nalaze prostorije političkih stranaka i udruženja građana.


Doktor Andrija Kesler studije medicine započeo je u Budimpešti i nakon jednog semestra preselio je u Zagreb gde je 21.1.1919. upisao drugi semestar. Nakon promocije i staža u Zagrebu bio je lekar u Srbobranu. Bavio se i lovom (bio je biran u upravu lovačkog društva), a oni koji ga se sećaju kažu da je bio pasionirani odgajivač bikova i da je pored medicine to bila njegova druga ljubav.

Spominje se njegovo ime kao člana delegacije građana Srbobrana koja je "22.6.1932. posjetila ministra prosvete u Beogradu pokušavajući, neuspešno, izmoliti opstanak gimnazije, barem četverogodišnje, u Srbobranu", navodi u svom pismu dr Vučak.

Poslednji podatak koji je našao dr Vučak je da je dr Andrija Kesler bio od aprila meseca 1945. u NOV, kao lekar u Vojnom području Srbobran. Na osnovu kazivanja nekih naših starijih sugrađana došli smo do podatka da je u njegovoj kući u podrumu bila partizanska bolnica.


Njegova životna saputnica bila je dr Zdenka Babić - Kesler (rođ.1899 blizu Rijeke) koja je u Zagrebu promovisana 30.6.1925. Bila je privatna lekarka u Srbobranu 1926. i 1927. godine (ime joj je u popisu članova Zbora liječnika Hrvatske u Zagrebu). Ona je bila utemeljitelj jednog zanimljivog projekta o kome su pisale Večernje Novosti davne 1956. godine. Do ovog članka došli smo zahvaljujući ljubaznosti njenog praunuka Ivana koji živi u Beogradu.


 

Bračni par Kesler je sahranjen na pravoslavnom groblju u Srbobranu.

Jedan od naših ljubaznih saradnika u pokušaju da dođemo do što više podataka i tako pomognemo u radu dr Vučaku bio je nekadašnji lekar i direktor Doma zdravlja u Srbobranu, dr Živko Nastić. I tada dolazimo do novog zanimljivog otkrića. Otac dr Živka Nastića je takođe bio lekar koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Bio je druga generacija studenata. Za doktora opšte medicine promovisan je u Zagrebu 31. septembra 1924. U Zagreb se prebacio sa fakulteta u Gracu gde je započeo studije medicine. Inače, ispostavilo se da su dr Nastić i dr Kesler bili u kumovskim vezama, pa je utoliko ova priča zanimljivija.

- dr Dragoljub Nastić sa suprugom i decom (fotografisano 1957.godine)

Građa za publikaciju koja će dogodine ugledati svetlost dana u cilju obeležavanja sto godina od kako je prva generacija studenata Medicinskog fakultetu promovisana u lekare se još uvek prikuplja. U tom istorijskom osvrtu biće dva Srbobranca, dr Andrija Kesler i dr Dragoljub Nastić.

Pozivamo sve naše posetoce koji bi mogli da pomognu u prikupljanju podataka i doprinesu da se o nekadašnjim srbobranskim lekarima što više istorijske građe sačuva od zaborava da nam se jave, a mi ćemo te podatke sa zadovoljstvom proslediti dr Vučaku u Zagreb.

 

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Skice iz kulture" i sufinansiran je sredstvima Opštine Srbobran. Stavovi izneto u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

  

Postavio: Administrator dana 2022.09.29   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen