Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

BISER OBELEŽIO 18 GODINA POSTOJANJA


Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u opštini Srbobran postoji od 1987. godine ali od 2004. godine registrovano je pod nazivom „Biser“. Danas je u njihovim prostorijama bilo svečano. Obeleženo je 18 godina postojanja.


Za ovih 18 godina postignuto je mnogo. Pre svega na inkluziji i podršci osobama sa posebnim potrebama. Danas je "Biser" na budžetu opštine, a podrška u aktivnom smislu lokalne samouprave ovom Udruženju je prisutna od 2012.godine. To je razlog zašto je naša opština svrstana u tri najbolje organizovane opštine u pogledu pružanja usluga osobama sa invaliditetom u Vojvodini. 

Udruženje pruža uslugu Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle osobe sa invaliditetom. Zatim uslugu ličnog pratioca deteta, ranih tretmana rehabilitacije i edukacije, a bavi se i socijalnim preduzetništvom, radnim angažovanjem osoba sa invaliditetom i sakupljanjem PET ambalaže.

Zaposleni Udruženja "Biser" u saradnji sa zdravstvenim, socijalnim, vaspitno – obrazovanim ustanovama i lokalnom samoupravom trude se da odgovore na potrebe koje imaju deca tipične populacije u ranom razvojnom periodu, deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju kao i na potrebe njihovih roditelja, hranitelja, ili staratelja.


Zajedno sa korisnicima dnevnog boravka proslava 18. rođendana je bio prilika da se evociraju uspomene na dešavanja, događaje, zanimljivosti od osnivanja do današnjeg dana.

- Iz “Biserovog dnevnog centra” koji je bio u Centru za socijalni rad, preselili smo se i dobili na korišćenje objekat u ulici Hajduk Veljka u Srbobranu. Nakon toga, dobili smo na korišćenje i sredili objekat - kuću koja se nalazi u Skopljanskoj 5. Tada su korisnici dnevnog boravka dobili više prostora za obavljanje aktivnosti u cilju njihovog što boljeg osamostaljivanja i osposobljavanja za obavljanje životnih aktivnosti. Pre tri godine, preselili smo se iz ulice Hajduk Veljka u objekat koji se nalazi na Vašarištu u Proleterkoj 4. Pored toga od lokalne samouprave dobili smo na korišćenje i prostor gde je nekada bio Radio Srbobran. Taj prostor su zaposleni  u Udruženju “Biser” spremili, okrečili i osposobili za obavljanje ranih logopedskih i defektoloških tretmana. Od Pravoslavne crkve dobili smo objekat u centru, u Zmaj Jovinoj ulici na korišćenje. U toku je adaptiacija i ranovira se pomoću sredstava, kroz projekat koji je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje ,boračka i socijalna pitanja , kao i donacija koje se uplaćuju Udruženju "Biser" i članarina koje plaćaju članovi Udruženja, kaže se u saopštenju za javnost i dodaje:

- Trudimo se da tokom godine imamo što više različitih aktivnosti za što bolje uključivanje u društveni život, a u kojima mogu učestvovati deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju, pa tako iz godine u godinu organizujemo “Likovnu koloniju” koja se održavala na Salašu Tatić, Eko kamp, koji je inkluzivnog karaktera, posećujemo susret recitatora - “Zaporku” u Feketiću, odlazimo na sportska takmičenja, na jednodnevne izlete u okolini Srbobrana, a ove godine organizovali smo i višednevnu ekskurziju na Divčibare.


Ekskurzija je bila deo projekta „Kroz Biserov objektiv” koje je finansijski podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje. Deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju imali su prilike po prvi put da zajedno borave na planini, da fotografišu prirodu i kulturne znamenitosti Divčibara i Valjeva i da u jednom potpuno novom okruženju odigraju predstavu „Čarobnjak iz Oza” i prikažu izložbu kulturnih znamenitosti Opštine Srbobran.

Danas završavamo se aktivnostima u okviru projekta, zajedno sa proslavom Biserovog rođendana. U gostima su nam bili mnogi naši prijatelji, roditelji, hranitelji, staratelji članova udruženja Biser, predstavnici lokalne samouprave, predstavnik „Plavog kruga” iz Srbobrana i novinari. Svi su odgledali pripremljen program, prezentaciju koja je predstavljala retrospektivu aktivnosti iz projekta „Kroz Biserov objektiv”, a kasnije uživali uz muziku, ples, pripremljen ketering i tortu.


Divna atmosfera i dobro raspoloženje pratilo nas je ceo dan. I dalje nastavljamo sa sprovođenjem različitih aktivnosti i usluga čiji je cilj omogućiti što bolji i samostalniji život deci, mladima i odraslima sa invaliditetom, kaže se u saopštenju. 

Postavio: Administrator dana 2022.09.29

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 27
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen