Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3831/biser-obeleio-18-godina-postojanja/

Verzija za tampu / To ScreenviewBISER OBELEŽIO 18 GODINA POSTOJANJA


Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u opštini Srbobran postoji od 1987. godine ali od 2004. godine registrovano je pod nazivom „Biser“. Danas je u njihovim prostorijama bilo svečano. Obeleženo je 18 godina postojanja.


Za ovih 18 godina postignuto je mnogo. Pre svega na inkluziji i podršci osobama sa posebnim potrebama. Danas je "Biser" na budžetu opštine, a podrška u aktivnom smislu lokalne samouprave ovom Udruženju je prisutna od 2012.godine. To je razlog zašto je naša opština svrstana u tri najbolje organizovane opštine u pogledu pružanja usluga osobama sa invaliditetom u Vojvodini. 

Udruženje pruža uslugu Dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle osobe sa invaliditetom. Zatim uslugu ličnog pratioca deteta, ranih tretmana rehabilitacije i edukacije, a bavi se i socijalnim preduzetništvom, radnim angažovanjem osoba sa invaliditetom i sakupljanjem PET ambalaže.

Zaposleni Udruženja "Biser" u saradnji sa zdravstvenim, socijalnim, vaspitno – obrazovanim ustanovama i lokalnom samoupravom trude se da odgovore na potrebe koje imaju deca tipične populacije u ranom razvojnom periodu, deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju kao i na potrebe njihovih roditelja, hranitelja, ili staratelja.


Zajedno sa korisnicima dnevnog boravka proslava 18. rođendana je bio prilika da se evociraju uspomene na dešavanja, događaje, zanimljivosti od osnivanja do današnjeg dana.

- Iz “Biserovog dnevnog centra” koji je bio u Centru za socijalni rad, preselili smo se i dobili na korišćenje objekat u ulici Hajduk Veljka u Srbobranu. Nakon toga, dobili smo na korišćenje i sredili objekat - kuću koja se nalazi u Skopljanskoj 5. Tada su korisnici dnevnog boravka dobili više prostora za obavljanje aktivnosti u cilju njihovog što boljeg osamostaljivanja i osposobljavanja za obavljanje životnih aktivnosti. Pre tri godine, preselili smo se iz ulice Hajduk Veljka u objekat koji se nalazi na Vašarištu u Proleterkoj 4. Pored toga od lokalne samouprave dobili smo na korišćenje i prostor gde je nekada bio Radio Srbobran. Taj prostor su zaposleni  u Udruženju “Biser” spremili, okrečili i osposobili za obavljanje ranih logopedskih i defektoloških tretmana. Od Pravoslavne crkve dobili smo objekat u centru, u Zmaj Jovinoj ulici na korišćenje. U toku je adaptiacija i ranovira se pomoću sredstava, kroz projekat koji je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje ,boračka i socijalna pitanja , kao i donacija koje se uplaćuju Udruženju "Biser" i članarina koje plaćaju članovi Udruženja, kaže se u saopštenju za javnost i dodaje:

- Trudimo se da tokom godine imamo što više različitih aktivnosti za što bolje uključivanje u društveni život, a u kojima mogu učestvovati deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju, pa tako iz godine u godinu organizujemo “Likovnu koloniju” koja se održavala na Salašu Tatić, Eko kamp, koji je inkluzivnog karaktera, posećujemo susret recitatora - “Zaporku” u Feketiću, odlazimo na sportska takmičenja, na jednodnevne izlete u okolini Srbobrana, a ove godine organizovali smo i višednevnu ekskurziju na Divčibare.


Ekskurzija je bila deo projekta „Kroz Biserov objektiv” koje je finansijski podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje. Deca, mladi i odrasli sa smetnjama u razvoju imali su prilike po prvi put da zajedno borave na planini, da fotografišu prirodu i kulturne znamenitosti Divčibara i Valjeva i da u jednom potpuno novom okruženju odigraju predstavu „Čarobnjak iz Oza” i prikažu izložbu kulturnih znamenitosti Opštine Srbobran.

Danas završavamo se aktivnostima u okviru projekta, zajedno sa proslavom Biserovog rođendana. U gostima su nam bili mnogi naši prijatelji, roditelji, hranitelji, staratelji članova udruženja Biser, predstavnici lokalne samouprave, predstavnik „Plavog kruga” iz Srbobrana i novinari. Svi su odgledali pripremljen program, prezentaciju koja je predstavljala retrospektivu aktivnosti iz projekta „Kroz Biserov objektiv”, a kasnije uživali uz muziku, ples, pripremljen ketering i tortu.


Divna atmosfera i dobro raspoloženje pratilo nas je ceo dan. I dalje nastavljamo sa sprovođenjem različitih aktivnosti i usluga čiji je cilj omogućiti što bolji i samostalniji život deci, mladima i odraslima sa invaliditetom, kaže se u saopštenju.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign