Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti

VAKCINACIJA HPV VAKCINOM


Savet za rodnu ravnopravnost i Savet za zdravlje Opštine Srbobran organizovaće tokom prve polovine oktobra seriju tribina posvećenih vakcinaciji protiv HPV virusa.


Za ponedeljak, 10. oktobar u 16.00 časova, tribina pre svega roditelje zakazana je u Osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin Uča" u Nadalju, u utorak, 11. oktobra u 13.00 časova, tribina će biti održana u sali Malog pozorišta, a u sredu, 12. oktobra u 16.00 časova, u Osnovnoj školi "Petar Drapšin" u Turiji.

VAKCINACIJA HPV VAKCINOM

HPV (humani papiloma virusi) čine veliku grupu virusa (više od 140 tipova), neki sojevi su onkogeni i izazivaju karcinom grlića materice i druge maligne bolesti. Oko 80% seksualno osoba oba pola tokom života ima HPV infekciju.

Prisustvo HPV virusa prestavlja rizik za karcinom grlića (i karcinom druge lokacije), kondilome i prenos infekcije na seksualne partnere.

Infekcija HPV-om je jedna od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Najveći broj zaraženih osoba nikada ne dobije simptome ili bilo kakve zdravstvene probleme. Većina infekcija (9 od 10) prođe spontano, ali može perzistirati i dovesti do ozbiljnih zdravstvenih teškoća i do ispoljavanje bolesti:

Genitalne kondilome, karcinoma cerviksa (grlić materice), karcinom usne duplje i ždrela, uključujući bazu jezika i tonzile kod oba pola, karcinom anusa kod oba pola, karcinom vulve i vagine kod žena, karcinom penisa kod muškaraca.

U Srbiji svakog dana četiri žene obole i jedna umre od raka grlića materice, i nalazi se u samom vrhu u Evropi. REŠENjE POSTOJI, a to je IMUNIZACIJA HPV VAKCINOM.

HPV vakcina sprečava infekciju određenim visokorizičnim tipovima HPV virusa. HPV vakcina je bezbedna, efikasna i štiti od većine karcinoma uzrokovanih HPV i genitalnih bradavica. U Srbiji je uvedena besplatna vakcinacija protiv obolenja izazvanih HPV za populaciju dece oba pola. Imunizacija HPV vakcinom je dobrovoljna, uz saglasnost primaoca - staraoca, a po preporuci odgovarajućih lekara. Aktivna imunizacija protiv HPV se preporučuje kod dece starije od 9 godina, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola (pre prvih seksualnih odnosa), tokog sprovođenja sistematskih pregleda.

Postoje više vakcina, a kod nas se aplicira devetovalentna HPV vakcina. Vakcina štiti od infekcije od devet najčešćih tipova HPV virusa. Sve potrebne informacije se mogu dobiti od lekara u Domu zdravlja "Dr Đorđe Bastić".

Vakcina protiv XPV je visoko bezbedna. Od 2006. godine od kada se primenjuje, do danas, nije registrovan nijedan slučaj teže neželjene reakcije u vezi sa imunizacijom HPV vakcinom. HPV vakcina je neinfektivna, proizvedena od jedne vrste virusnog proteina koji ne može izazvati HPV infekciju ili karcinom. Najčešće neželjene reakcije nakon vakcinacije su lokalnog tipa i prolaze bez sekvela. Velike brojke infekcija i smrtnih slučajeva zahtevaju od medicinskih i prosvetnih radnika da uvećaju napore na edukaciji o odgovornom i reproduktivnom ponašanju. 

Postavio: Administrator dana 2022.10.03

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 40
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen