Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / ┼ákolstvo

POZIV ZA POMO─ć - MLADIM ISTRA┼ŻIVA─îIMA LOKALNE ISTORIJE


U sklopu oboga─çenog jednosmenskog rada tim u─Źenika srbobranske Gimnazije i srednje stru─Źne škole „Svetozar Mileti─ç”, predvo─Ĺen profesorom Milanom ─Éor─Ĺevi─çem, realizuje projekat pod nazivom „Istra┼żuj lokalnu istoriju”. Cilj projekta je, izme─Ĺu ostalog, da uz pomo─ç mentora u toku nove školske godine savladaju osnove teorije i prakse nau─Źnog rada i samostalno istra┼że i prezentuju istoriju Jevreja u našoj opštini, kojom se još niko od zavi─Źajnih autora nije bavio.


U tekstu koji smo dobili iz Gimnazije i srednje stru─Źne škole "Svetozar Mileti─ç" dalje piše:

Prou─Źavanje odre─Ĺenih tema iz jednog razdoblja duge i slo┼żene istorije Jevreja u našem naselju za cilj ima: pisanje nau─Źnog ─Źlanka, kojim ─çe izabrani maturanti ste─çi inicijalno istra┼żiva─Źko iskustvo i dati doprinos uve─çavanju znanja gra─Ĺana naše opštine i pokrajine o narodu koji je vekovima ┼żiveo sa nama sve dok nije uništen u Holokaustu. Ako se ostvare uslovi, o istra┼żenoj temi ─çe za javnost naše opštine biti odr┼żano predavanje i izlo┼żba krajem školske 2022/2023. godine.

Osim stru─Źne literature i nau─Źne gra─Ĺe iz arhiva i fondova, za potrebe istra┼żivanja prošlosti Jevreja u našoj opštini zna─Źajni su i drugi istorijski  izvori: materijalni, usmeni, slikovni, kao i pisani, u širem smislu zna─Źenja.

Stoga, pozivamo gra─Ĺane naše opštine, kao i one koji su poreklom iz nje, a ┼żive u drugim gradovima ili u inostranstvu, da se obrate profesoru Milanu ─Éor─Ĺevi─çu(0607309810, sdjordjevic@stcable.net) ako znaju predanja (pri─Źe, kazivanja svedoka i starijih generacija) i ako imaju materijalne predmete, pisanu gra─Ĺu (publikacije, dokumenta, pisma, rodoslove, letopise itd.), kao i fotografije i crte┼że, koji se odnose na prošlost Jevreja u našoj opštini.

Tako─Ĺe, mogu da mu se obrate i ako ┼żele da finansijski pomognu njihovo istra┼żivanje nau─Źne gra─Ĺe u arhivama, muzejima i drugim fondovima, koje neizbe┼żno uklju─Źuje i odre─Ĺene materijalne troškove. 

Postavio: Administrator dana 2022.10.06

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 45
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen