Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3844/poziv-za-pomo-mladim-istraivaima-lokalne-istorije/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewPOZIV ZA POMO─ć - MLADIM ISTRA┼ŻIVA─îIMA LOKALNE ISTORIJE


U sklopu oboga─çenog jednosmenskog rada tim u─Źenika srbobranske Gimnazije i srednje stru─Źne škole „Svetozar Mileti─ç”, predvo─Ĺen profesorom Milanom ─Éor─Ĺevi─çem, realizuje projekat pod nazivom „Istra┼żuj lokalnu istoriju”. Cilj projekta je, izme─Ĺu ostalog, da uz pomo─ç mentora u toku nove školske godine savladaju osnove teorije i prakse nau─Źnog rada i samostalno istra┼że i prezentuju istoriju Jevreja u našoj opštini, kojom se još niko od zavi─Źajnih autora nije bavio.


U tekstu koji smo dobili iz Gimnazije i srednje stru─Źne škole "Svetozar Mileti─ç" dalje piše:

Prou─Źavanje odre─Ĺenih tema iz jednog razdoblja duge i slo┼żene istorije Jevreja u našem naselju za cilj ima: pisanje nau─Źnog ─Źlanka, kojim ─çe izabrani maturanti ste─çi inicijalno istra┼żiva─Źko iskustvo i dati doprinos uve─çavanju znanja gra─Ĺana naše opštine i pokrajine o narodu koji je vekovima ┼żiveo sa nama sve dok nije uništen u Holokaustu. Ako se ostvare uslovi, o istra┼żenoj temi ─çe za javnost naše opštine biti odr┼żano predavanje i izlo┼żba krajem školske 2022/2023. godine.

Osim stru─Źne literature i nau─Źne gra─Ĺe iz arhiva i fondova, za potrebe istra┼żivanja prošlosti Jevreja u našoj opštini zna─Źajni su i drugi istorijski  izvori: materijalni, usmeni, slikovni, kao i pisani, u širem smislu zna─Źenja.

Stoga, pozivamo gra─Ĺane naše opštine, kao i one koji su poreklom iz nje, a ┼żive u drugim gradovima ili u inostranstvu, da se obrate profesoru Milanu ─Éor─Ĺevi─çu(0607309810, sdjordjevic@stcable.net) ako znaju predanja (pri─Źe, kazivanja svedoka i starijih generacija) i ako imaju materijalne predmete, pisanu gra─Ĺu (publikacije, dokumenta, pisma, rodoslove, letopise itd.), kao i fotografije i crte┼że, koji se odnose na prošlost Jevreja u našoj opštini.

Tako─Ĺe, mogu da mu se obrate i ako ┼żele da finansijski pomognu njihovo istra┼żivanje nau─Źne gra─Ĺe u arhivama, muzejima i drugim fondovima, koje neizbe┼żno uklju─Źuje i odre─Ĺene materijalne troškove.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign