Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

ODBORNICI SKUPŠTINE OPŠTINE SRBOBRAN ZASEDAJU U ČETVRTAK


U susret 19.oktobru, Danu opštine Srbobran i Danu oslobođenja Srbobrana u II Svetskom ratu, poslanici će doneti niz odluka u vezi sa Oktobarskom nagradom, ali i druge odluke koje su važne, među kojima je i odluka o drugom rebalansu budžeta za 2022.godinu.


Ukupno na dnevnom redu 24. sednice SO Srbobran je 22. tačke dnevnog reda. Među njima i oduka o dodeli Oktobarske nagrade, dodeli Zvanja počasnog građanina naše opštine, odluka o dodeli Zahvalnica opštine Srbobran u 2022. godini povodom 19.oktobra, ali i odluka o postavljanja spomenika Lenki Dunđerskoj u Srbobranu.

Predlog Bore Stanaćeva o kome će odlučivati odbornici je da ove godine Oktobarska nagrada pripadne Svetozaru Kaćanskom - Batuku, profesoru likovnog i akademskom slikaru iz Srbobrana.

Batuka je rođen 1947. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Srbobranu, a akademiju umetnosti u Novom Sadu u kasi profesora Boška Petrovića.

Predavao je u više škola u našoj opštini i ljubav prema slikarstvu usadio u mnoge generacije, a svojim pedagoškim radom uticao je na mnoge koji su svoj kreativni izraz upravo pronašli u slikarstvu i likovnoj umetnosti. .Njegov stvaralački opus je prepoznatljiv i odavno je prevazišao okvire lokalnog.

Srbobran.net je imao tu čast i zadovoljstvo da sarađuje sa profesorom Kaćanskim i objavi više njegovih kritičkih osvrta u poslednjih 15 godina. Svaki put kada smo mu se obratili sa željom da napiše krotički osvrt na neku izložbu ili prokomentariše neki likovni događaj odazivao se vrlo rado. Upravo zato dugujemo mu neizmernu zahvalnost i radujemo se unapred njegovom proglašenju za dobitnika Oktobarske nagrade.

U skadu sa pravilima ukupno sedam predloga je stiglo na adresu Komisije za dodelu nagrada i priznanja opštine.

Nakon razmatranja predloga Komisija je utvrdila predloge odluka o dodeli priznanja i nagrada povodom 19. oktobra i to:

- Zvanje počasnog građanina opštine Srbobran - Celer Zoltan, gradonačelnik Janošhalme.

- Oktobarska nagrada - Svetozar Kaćanski  - Batuka slikar i profesor

- Zahvalnice za 2022. godinu:

- Dobrovoljnim davaocima krvi, Tot Andrašu, Segi Tiboru, Radoslavu Došlov, Rajdi Ferencu, Radoslavu Vukčeviću i Vladi Brankoviću

- Branku Debeljačkom za dobrotvorni rad i humanost

- Grozdani Pecarski za dugogodišnji uspešan rad u PU Radost

- Dušanu Srdanov za vrhunske rezultate u sportu i unapređenju sporta i fizičke kulture

- Savi Radoniću za postignute primerene rezultate i uspehe u radu

Ukoliko u četvrtak odbornici prihvate predlog odluke, spomenik će u Srbobranu dobiti Lenka Dunđerski, muza i inspiracija Laze Kostića, za kako kažu znalci, najlepšu, srpsku, ljubavnu pesmu "Santa Maria Della Salute". Spomenička skulptura na osnovu ove odluke trebalo bi da se nalazi na Trgu slobode.

Opštinsko veće prihvatilo je predlog Doma kulture, a spomenička skulptura Lenke Dunđerski finansiraće se kroz projekat "Lenkin povratak u rodni kraj" sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i iz budžeta opštine Srbobran.

  

Postavio: Administrator dana 2022.10.11   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Pink
Ignis
BAKI DOM
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen