Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

OBNOVA ZGRADE OPŠTINE SRBOBRAN!


Kako piše novosadski Dnevnik, obnova uličnih fasada na zgradi opštine Srbobran počeće naredne sedmice, budući da su pripreme za taj posao već počele.


Reč je o investicionom održavanju koje će koštati gotovo 38,4 miliona dinara, s odgovarajućim porezom (38.356.515), a rok za završetak konzervatorsko-restauratorskih i građevinsko-zanatskih radova je pet meseci, tačnije 150 dana od uvođenja izvođača u posao. Ugovor je inače sredinom meseca zaključen s firmama „Somborelektro” i „Granit-Lijšće” iz Sremske Mitrovice.

Interesantan je podatak da je na tenderu Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture učestvovala i beogradska firma „Jugogradnja”, ali je ta ponuda, iako za skoro 10 miliona dinara jeftinija (28.713.384), ocenjena kao neprihvatljiva, jer se ispostavilo da ponuđač nema iskustva u postavljanju dekorativne rasvete na spomenicima kulture i objektima od izuzetnog značaja.

Prizemna zgrada opštinske uprave (Po+P), na Trgu slobode 2, izgrađena je u osmoj deceniji 19. veka u duhu istoricizma, a pod zaštitom je kao spomenik kulture od 2001. godine, odlukom Vlade republike Srbije. Reč je o ugaonoj građevini sa četiri krila koja formiraju kvadratnu osnovu sa unutrašnjim dvorištem. Na uglovima objekta, prema Ulici Svetog Save i Trgu Sobode, posebno su naglašeni ugaoni rizaliti sa četvoroslivnim krovovima. Glavni ulaz ka Trgu Slobode bogato ukrašen naglašenim rizalitom, dok je sporedni, prema Ulici Svetog Save, nešto skromniji. Objekat je sazidan od opeke, a bogata dekoracija renesansno baroknih formi (ukrasi) izvedena je u gipsu i aplicirana na fasadu. Nad ugaonim delom zgrade krov, pokriven biber crepom, je četvoroslivan, dok je na ostalim dvoslivan.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture objašnjavaju da je ugaona pozicija zgrade iskorišćena za naglašavanje njenog ugaonog dela u konstruktivnom i dekorativnom smislu, te ističu da čistoća arhitektonskog rešenja, značaj nepromenjene administrativne funkcije i centralni položaj, čine objekat opštinske uprave u Srbobranu jednom od najznačajnijih građevina tog tipa u Vojvodini.

Kompletan članak na ovu temu možete pročitati OVDE 

Postavio: Administrator dana 2022.10.31

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 53
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen