Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Skice iz kulture

OTVORENA IZLOŽBA - U LENKINOM PRSTENU!


Sinoć je u Galeriji Doma kulture otvorena izložba slika nastalih tokom kolonije koja je organizovana krajem leta ove godine u dvorištu Doma kulture.


Izložbu je otvorio Dejan Korceba, direktor Doma kulture. Nakon nastupa Andrije Nićina na gitari i Mirjane Encminger na klaviru on se obratio okupljenim slikarima i ljubiteljima slikarstva. Najpre poželeo je dobrodošlicu svima i da uživaju u slikarskim radovima, ujedno najavivši i predstojeće događaje u okviru manifestacije Lenkin prsten. Između ostalog Korceba je još kazao:

- Ljubav je nepresušna inspiracija svim umetnicima. Likovnim umetnicima je veliki izazov oslikati ljubav, a uveren sam da su umetnici koji su ovde izložili svoje radove, uspeli u tome...

Nakon njega u ime umetnika koji su učestvovali na Koloniji i svoje radove izložili u Galeriji okupljenima se obratio Dragan Simić - Beli, slikar iz Vrbasa.

- Likovna umetnost danas je svojevrsna kočnica ludilu i ne samo likovna umetnost već i književnost, muzika, kao i sve oblasti gde je prisutna, na prvom mestu, iskrenost pa potom kreativnost i ljubav. Zašto mi? Kreativci raznih profila, kroz istoriju više poznati kao ljubavnici, pijanci, maštari, boemi i neka pa prilično neobična, drugačija bića koja nisu bila za preterani ugled odjednom osećamo da smo važan činilac u društvu. Jednom prilikom mi je prijatelj, pomalo boem i osobenjak, vlasnik etno kafane i imanja, kada je ugostio slikare rekao: "Kakvi su ovi tvoji, sve neki fini svet, niko da se napije, niko da napravi neku ludost i frku" … Tada san shvatio.
Danas je neko ubrzano doba, doba brzih telefona, lake i brze zabave, sve bržeg interneta, miliona brzih i kratkih informacija, danas je doba ludila koje sve više raste i buja. Danas je neko ludo doba gde su osobine nekada svojstvene boemima prilično nevine i bezazlene. Naši stari su znali da se brane i opstaju sa svim zlima i nedaćama koje su ih stizale i napadale. Danas skoro da se ne branimo, mi se takmičimo, ko će više, ko će brže. Brži smo od stvarnog vremena, koje teče i ne mari za nas. Neke od nas trenutno prisutnih, verovatno sada već žulji Fejsbuk, Instangram, Jutjub i ostale igračkice, koje kada su zapostavljene počinju da kopaju po mozgu i živcima. Verovatno misle, samo da ovaj ne davi i ne priča dugo. Telefon samo što im sam ne uskoči u ruku. Da li ima leka? Naravno, treba uzeti knjigu u ruke, pustiti neku muziku, nacrtati i naslikati nešto, okopati baštu, iscepati drva, popričati sa drugima … treba živeti bez frke i jurnjave. Baviti se lepim stvarima, plemenitim i opšte korisnim.
Uveren sam da će iz ovih likovnih druženja, upriličenih u Srbobranu u organizaciji Doma Kulture a nadahnutih ljubavlju, poezijom, istorijom i ostalim pravim vrednostima kao što su prijateljstvo, razumevanje, saosećanje, pomoć i saradnja iznići nove snage dostojne naše umetničke tradicije. Nagoveštaji već postoje, obzirom na to da se radovi nekih učesnika već pokazuju na recentnim smotrama, uz to mnogi su zapaženi na prestižnim kolonijama kod nas i van naše zemlje.
Ponosan sam na stvaraoce sa kojima imam priliku da radim, raduju me njihovi uspesi i dostignuća. Znam da nam svima koristi zajedničko stvaranje i uložena energija. Jednog dana u daljoj budućnosti neko će prikupiti neke preživele radove sa ovih kolonija i napraviti izložbu i to je jedan od razloga da budemo iskreni i svoji, naše radove štiti naš lični pečat, što je on dublji duže će trajati.
Zahvaljujem se Domu Kulture u Srbobranu i svim ljudima koji su doprineli održavanju ovog i ostalih srodnih kulturnih događaja, jer je kultura ta koja nas održava da ne postanemo prašina na vetrovima koji su uvek duvali širom naše ravnice.

Večeras nas očekuje pozorišna predstava a ulaz je slobodan. Početak je u 19.00 časova u sali "Pozorištance".

 

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Skice iz kulture" i sufinansiran je sredstvima Opštine Srbobran. Stavovi izneto u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Postavio: Administrator dana 2022.11.14   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 1, gostiju: 50
Administrator
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen