Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Skice iz kulture

SRBOBRAN OD DANAS BOGATIJI ZA SPOMEN OBELEŽJE LENKI DUNĐERSKI


Izuzetan dan za Srbobran, večeras će 17. put svečano biti dodeljena književna nagrada "Lenkin prsten" za najbolju ljubavnu pesmu, a prepodne otkriven je spomenik Lenki Dunđerski, umetničko delo vajara Stevana Filipovića i Livnice Stanišić.


Spomenik su otkrili Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački.

Od sada spomenik muzi i velikoj ljubavi Laze Kostića, ali i izdanku čuvene porodice Dunđerski krasiće Trg slobode i biti jedna od kulturnih i turističkih atrakcija. Svako ko dođe u Srbobran moći će da se fotografiše pored Lenke koja se simbolično vratila u zavičaj, među svoje Srbobrance. 

 

Spomenik je nastao kao plod uspešne saradnje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, opštine Srbobran i Doma kulture, a u okviru zajedničkog projekta "Povratak Lenke u rodni kraj".

Otkrivanje spomenika propraćeno je aplauzom prisutnih građana što dovoljno govori o reakcijama. Srbobranci su dobili nešto sa čim će moći da se diče i ponose, a svojim gostima da ispričaju priču o nesrećnoj i neponovljivoj ljubavi Lenke Dunđerske i jednog od najvećih pesnika i erudite Laze Kostića.

Ko je voljan i vičan stihovima uvek će moći da zastane pored Lenke i izgovori stihove, kako se mnogi slažu, najlepše ljubavne srpske pesme, "Santa Maria Della Salute" koju je Laza napisao inspirisan lepotom Lenkinom i ljubavlju koju je imao prema ovoj znamenitoj Srbobranki koja je nažalost preminula u cvetu mladosti u Beču 21.11.1895. godine u svojoj dvadeset petoj godini.

Danas je to učinio Goran Blagojević, pesnik iz Srbobrana.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Skice iz kulture" i sufinansiran je sredstvima Opštine Srbobran. Stavovi izneto u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2022.11.18   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 53
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen