Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Skice iz kulture

LENKIN PRSTEN U RUKAMA DRAGICE STOJANOVIĆ


Sinoć je u sali "Pozorištance" održana svečanost dodele 17. godišnje pesničke nagrade "Lenkin Prsten". Bilo je to gala veče uz učešÄ‡e akademskog hora "Obilić" iz Beograda i nastup glumca Petra Benčine koji je govorio stihove večne pesme Laze Kostića, posvećene Lenki Dunđerski, "Santa Maria Della Salute".


Ova dodela, između ostalog" ostaće upamćena po nadahnutoj rečenici koju je izgovorila dobitnica ovogodišnje nagrade na kraju svoje svečane besede nakon što je dobila nagradu. Ona je kazala i dobila ogroman apauz:

- Pre 40 godina obećala sam se poeziji, danas sam dobila prsten!

 

Kompletnu besedu Dragice Stojanović donosimo u tonskom zapisu koji je deo ovog izveštaja, kao i obraćanje Dejana Korcebe, direktora Doma kulture koji je bio odličan domaćin pesnicima i ljubiteljima poezije i umetnosti, a zatim i govor predsednika opštine Srbobran, Radivoja Debeljačkog.

 

On je još jednom podsetio na Lenku, tragičnu sudbinu i nepravdu koja je učinjena porodici Dunđerski između dva rata, a potom i posle II Svetskog rata, kada je doživela osim oduzimanja imovine i društvenu i socijalnu izolaciju. Debeljački je uputio nedvosmisleno izvinjenje svim članovima ove znamenite porodice, rekavši da su ovaj događaj i slični upravo to - izvinjenje za sve nepravde koje su doživeli.

 

Pesnikinja iz Zrenjanina, nakon niza nagrada koje je do sada sakupila za svoj poetski rad i talenat od sinoć je vlasnica nagrade "Lenkin prsten" a zaslužila je za pesmu "Otkad te ne volim", objavljenu u zbirki Gluvonema (Gradska narodna biblioteka Zrenjanin).

Kako smo već ranije objavili odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (članica), i Biljana Puškar (članica).

Pesnikinji Dragici Stojanović plaketu, diplomu i novčani deo uručili su Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, Milena Alargić, predsednica SO Srbobran, i Dejan Korceba, direktor Doma kulture Srbobran.

Svoje ime ovogodišnja dobitnica dodala je dosadašnjim dobitnicima nagrade "Lenkin prsten", a to su:  Matija Bećković, Vojislav Karanović, Aleksandar Lukić, Blagoja Svrkota, Đorđe Nikolić, Đorđe Kuburić, Pero Zubac, Saša Radojčić, Blagoje Baković, Tanja Kragujević, Dragan Jovanović Danilov, Miroslav Aleksić, Jana Aleksić, Ivan Negrišorac, dr Milan Micić i Srđan Malešević.

Hor "Obilić" publiku je ostavio bez daha svojim nastupom. Podsetićemo osnovan je 1884. godine, nakon II Svetskog rata menja ime u hor "Branko Krsmanović" da bi se konačno 1991.godine vratio svom starom izvornom imenu "Obilić". Slušali smo Rukoveti Stevana Mokranjca, kao i nekoliko drugih kompozicija koje su deo širokog repertoara ovog velikog hora.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Skice iz kulture" i sufinansiran je sredstvima Opštine Srbobran. Stavovi izneto u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Postavio: Administrator dana 2022.11.19

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 41
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen