Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Vesti / Skice iz kulture

U NEDELJU JE ZAVRÅ ENA 17. MANIFESTACIJA „LENKIN PRSTEN“


Dodelom nagrade i pohvala „Lenkino pero“, koje se u okviru manifestacije „Lenkin prsten“ dodeljuju mladim pesnicima na konkursu za najbolju ljubavnu pesmu u konkurenciji učenika, u nedelju je svečano okončan sedmodnevni kulturni program tokom kojeg Srbobran svake godine slavi ljubav, poeziju i priču o Lenki Dunđerskoj.


Žiri koji je Dragici Stojanović dodelio „Lenkin prsten“ za 2022. godinu, doneo je i odluku da ovogodišnja pobednica konkursa za najbolju ljubavnu pesmu u konkurenciji učenika, bude Anđela Smajić, učenica Gimnazije „Svetozar Miletić“, za pesmu „April“. Anđeli je pripala nagrada „Lenkino pero“, a istoimene pohvale za 2022. Godinu dodeljene su: Tamari Kasi, za pesmu „Moje telo je muzej“; Teodori Momčilović, za pesmu „Vatra“, i Biljani Jacić, za pesmu „Postoji li razlog?“. Pesme na konkurs poslala su 24 učenika.

„Pesme sam počela da pišem još u osnovnoj školi, a uz profesorku književnosti Slavicu Filipović u Gimnaziji sam se snažnije zainteresovala za poeziju i ona mi je pomogla da produbim pisanje. Najviše se bavim ljubavnom tematikom i ovo je drugi put da učestvujem na konkursu za ‘Lenkino pero’. Pobeda za koju sam čula na času srpskog jezika, veoma me je iznenadila, čudno mi je da čovek u 17. godini već pobedi na nekom konkursu“, rekla je pobednica Anđela Smajić, koja, inače planira da nastavim da se bavim poezijom i da upiše Filološki fakultet.

O mladim pesnicima i njihovom izboru da životne odgonetke i istine pokušaju da potraže u stihovima, govorio je Selimir Radulović, književnik, antologičar i upravnik Biblioteke Matice srpske.

„Ovi mladi pesnici uhvatili su se u koštac sa jednom velikom temom, sa temom ljubavi, u svetu koji se množi i raste brojem, ali ne lepotom i darom života, kao što je to savremeni svet gde nema ljubavi; oni su se baš uhvatili u koštac sa tom velikom temom. Sa razlogom je sveti Pavle govorio – ako nemaš ljubavi zvono si koje ječiš; ako imaš ljubavi imaš sve! Zbog toga je i značaj pesnika u savremenom svetu veliki. Obično se kaže – čemu pesnici u oskudna vremena, ovo je možda jedno od najoskudnijih vremena, ali savremeni pesnik je neophodan, on je opomena savremenom čoveku i svetu, on mu ukazuje da je kuću okrenuo naopako i da je treba vratiti u prirodni položaj, tu leži izuzetni značaj svakog pesnika danas i ovde“, rekao je Radulović,

Dejan Korceba, direktor Doma kulture Srbobran, istakao je da ova ustanova čini sve da promoviše poeziju i književnost uopšte, te da je i nagrada „Lenkino pero“ osmišljena u cilju promocije pesništva među mladim ljudima.

„Nadamo se da ćemo pružiti podstreka mladima da neguju poeziju, da joj se posvete čitajući i slušajući pesme i pesnike, tako će neki od njih početi i da i na taj način izražavaju svoje emocije. Potrebno je ponovo odnegovati duh romantizma koji je odlikovao kraj XIX veka kod nas, posebno u kontekstu međuljudskih odnosa i posvećenosti drugoj osobi, odnosom poštovanja i ljubavi. Cilj je nagradu proširiti na drugi prostor, razgovara se da li u nju uvesti samo opštine i gradove koji imaju vezu sa porodicom Dunđerski, ili ići i šire, i ta odluka još se razmatra. Svakako je da će od sledeće godine ‘Lenkino pero’ preći granice naše opštine Srbobran“, rekao je Korceba.

Sve je ove večeri završeno sjajnim nastupom hora "Collegium Musicum".

Zavesa je spuštena na 17. Lenkin prsten. Iza nas je ostalo niz kulturnih događaja koji su obeležili predhodnu sedmicu. Otkriven je spomenik Lenki Dunđerski, bilo je tu javnog čitanja poezije uz sveće, održan je naučni skup posvećen porodici Dunđerski, "Lenkin prsten" je u rukama Dragice Stojanović, fijaker je kružio i vozio građane ulicama Srbobrana, uključili su se i ugostitelji takoda smo imali nekoliko muzičkih događaja tokom trajanja manifestacije.

Š‘ez sumnje jedan od događaja koji vredi pomenuti je i "Lenkino sazvežđe" u kome smo čuli i videli nekolicinu dosadašnjih dobitnika Lenkinog prstena, koji su govorili svoju poeziju.

Svojim prisustvom i poezijom ovogodišnju manifestaciju oplemenili su u okviru "Lenkinog sazvežđa", dosadašnji dobitnici prestižne nagrade "Lenkin prsten", Pero Zubac, Miroslav Aleksić, dr Milan Micić, Jana Aleksić, Blagoje Baković, Đorđe Kuburić, Vojislav Karanović i Srđan Milošević.


Muzički program pripao je kvartetu "Pneuma" koji čine akademski muzičari Dimitrije Beljanski (klavir), Nina Xenig (violončelo), Stefan Milović (klarinet) i Andrija Rajić (violina).

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Skice iz kulture" i sufinansiran je sredstvima OpŔtine Srbobran. Stavovi izneto u podržanom medijskom projektu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Postavio: Administrator dana 2022.11.20   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici naŔeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 50
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen