Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

DAN ŠKOLE U OŠ "JOVAN JOVANOVIĆ ZMAJ" OBELEŽEN U ZNAKU SPORTA


Bilo je svečano, zabavno, ali sve u sportskom duhu, tako bi se mogao opisati, u nekoliko reči, program kojim su učenici i nastavnici u školi "Jovan Jovanović Zmaj" danas zajedno sa kolegama iz drugih škola, roditeljima i zvaničnicima lokalne samouprave, crkve i javnih preduzeća i ustanova obeležili Dan škole.


Počelo je u šaljivom tonu uz hor koji je pevao "We are the champions" dok je nastavnik muzičkog maskiran - obučen u sportsku opremu obavio jedan "važan telefonski razgovor". Usledila je himna, zatim je reč uzela direktorka škole, Erika Sokola Munjin, da bi se sve nastavilo programom koji su priredili učenici sa svojim nastavnicima.

Povodom Dana škole uručene su i jubilarne nagrade za 10, 20, 30 i 40 godina staža u prosveti, a u dvorištu škole, ispod biste Jovana Jovanovića Zmaja položeno je cveće.

U Srbobranu se 1950. godine otvorila Druga osmoletka na mađarskom nastavnom jezikom. Prema dostupnim izvorima saznajemo da ustanova od 1953. do 1955.godine nosi zvanični naziv Osmoletka “Aranj Janoš”.

Od 1955. do 1959.godine ustanova dobija naziv Druga osmogodišnja škola sa srpskohrvatskim i mađarskim jezikom. Od 1959. pa sve do danas ova vaspitno -obrazovna ustanova ponosno nosi naziv “Jovan Jovanović Zmaj”.

Jovan Jovanović Zmaj je bio jedan od najvećih liričara srpskog romantizma. Po zanimanju bio je lekar, a tokom celog svog života bavio se uređivanjem i izdavanjem književnih, političkih i dečjih časopisa. Najznačajnije Zmajeve zbirke pesama su Đulići i Đulići uveoci, prva o srećnom porodičnom životu, a druga o bolu za najmilijima. Pored lirskih pesama, pisao je satirične i političke pesme, a prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao pesme za decu. Jovan Jovanović Zmaj je tvorac srpske poezije za decu i njen najveći predstavnik. Prvu svoju pesmu za decu, o Gaši, Jovan Jovanović Zmaj je objavio 1858 godine. Napisao je preko 450 pesama za decu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2022.11.23

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 61
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen