Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3916/poumljavanje-divlje-deponije/

Verzija za tampu / To ScreenviewPOŠUMLJAVANJE DIVLJE DEPONIJE!


Učenici osnovnih škola iz Srbobrana danas su učestvovali u akciji pošumljavanja divlje deponije na Krivaji, u nastavku ulice Jovana Popovića, kod mostića. Sadnice divlje kruške, hrasta lužnjaka, medunca, divlje trešnje, bresta itd obezbedila je opština Srbobran u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine. 


Podršku učenicima pružili su radnici JKP Graditelj koji su iskopali rupe za sadnice, tako da su deca mogla lako da zasade "svoje drvo".

- Opština Srbobran u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine nastavlja sa akcijama pošumljavanja i u ovoj godini. Na ovoj lokaciji nekada se nalazila divlja deponija koju smo svojim sredstvima uspeli da očistimo i na osnovu toga zatražila sredstva za pošumljavanje od navedenog ministarstva. Hvala Ministarstvu zaštite živtne sredine na razumevanju, na podršci i nadam se će realizacija projekta obezbediti da se na ovom lokalitetu više ne odlaže otpad. Očekujem da u narednom periodu dobijemo još površina koje će biti pošumljene, kao i da građani postanu naš saveznik u ovim akcijama, kako bi očuvali i podigli sve one sadnice koje smo danas zasadili i sve one buduće, rekao je za medije Radivoj Debeljački, predsednik opštine koji je zajedno sa Sarom Pavkov, državnom sekretarkom u Ministarstvu zaštite životne sredine zasadio "svoje drvo". On je takođe rekao:

- Danas su nam u akciji pomagali učenici osnovnih škola u Srbobranu, ekološki aktivisti i brojni građani, svi oni koji žele da se poveća šumski fond na teritoriji opštine Srbobran, koja je, nažalost, bila pri dnu lestvice kada se govori o pošumljenosti, ali se i nadamo i činimo sve da se popravljamo svoju poziciju na toj lestvici. Uspeli smo u prethodnim godinama da posadimo više hiljada sadnica raznog drveća, važno je da ih sada održavamo, zbog čega smo za sledeću godinu obezbedili sredstva za kupovinu traktora i cisterne koji će isključivo služiti za zalivanje svih zasada ove vrste".

Debeljački je podsetio da je prethodnom periodu Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo lokalnoj samoupravi i jedan novi kamion za odnošenje otpada sa ulica, što je značajno pomoglo da se unaprede usluge JKP "Graditelj".

 

- Opština Srbobran pokazala je pravi kontinuitet i odlučnost da unapredi životnu sredinu. I prošle godine je Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo projekat pošumljavanja, a ove godine je u pitanju količina od 1.000 sadnica različitih vrsta, hrasta lužnjaka, medunca, divlje trešnje i drugih vrsta. Raduje, naravno, prisustvo najmlađih Srbobranaca, za koje se nadamo da će sutra biti generacija koja će praviti još bolje promene i biti ponosni što su danas započeli svoj rad u oblasti zaštite životne sredine. Mi se kroz konkurs trudimo da dajemo smernice svim jedinicama lokalne samouprave da prilagode sadnice terenu koji je definisan za projektnu aktivnost, zato što je potrebno da vrsta sadnica odgovara određenom području, da se sačuva zemljište, da utiče pozitivno na smanjenje erozije, ali i da doprinosi biodiverzitetu, odnosno da postoje i neke medonosne vrste stabala, rekla je ovom prilikom državna sekretarka Ministarstva za zaštitu životne sredine, Sara Pavkov.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign