Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

ODRŽAN POMEN ZA STRADALE U RACIJI 1942. GODINE


U Srbobranu je danas obeležena 81. godišnjica Racije u južnoj Bačkoj, koja je sprovedena između 04. i 29. januara 1942. godine u Šajkaškoj oblasti, Novom Sadu i Bečeju. Tokom nešto više od tri nedelje organizovanog sprovođenja masovnih zločinu, život je izgubilo gotovo 4.000 ljudi. U crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg, održan je parastos nevinim žrtvama racije, a zatim su kraj spomen ploče na zidu crkve položeni venci.


"Tog, za Srbobran crnog januara 1942. godine, produženi su pogromi nad našim nevinim narodom. Stradale su čitave porodice sa predela južne Bačke, Racija je započeta u Čurugu 4. januara, a završena u Bečeju drugog dana Svetoga Save. Broj Srbobranaca koji su tad ubijeni ne zna se tačno, procenjuje se da je u logor u Bačku Topolu odvedeno između 200 i 300 duša. Neki su se vratili u Srbobran živi, ali tek u aprilu mesecu. Naša je crkva pravoslavna ove godine po prvi put, kroz odluku Svetog arhijerejskog sabora, uvrstila deo mučenika bačkih u kalendar, proglasivši ih svetiteljima, mučenicima naše vere hrišćanske. U ponedeljak ujutro smo im prvi put čitali liturgiju i služili u spomen gospoda, a u uspomenu na njih. Naša vera nikada ne poziva na bilo kakvu vrstu osvete već na praštanje, što je i osnovna poruka, da praštamo jedni drugima jer smo svi pred gospodom braća i sestre. Važno je samo da ne zaboravimo one koji su stradali, kao što mi danas održavamo sećanje na nevine žrtve pogroma", poručio je okupljenima starešina hrama, otac Jovan Kezan.

Vence su položili Slobodanka Gradinac, zamenica predsednika SO Srbobran, i dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća, ispred lokalne samouprave, a zatim i predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida Srbobran, Opštinske organizacije SUBNOR-a, Udruženja "Hrabri borci 1990-1999" i Opštinskog odbora Srpske napredne stranke.

srbobran.rs 

Postavio: Administrator dana 2023.01.24   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen