Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/3978/odran-viii-zmajev-festival-nauke/

Verzija za tampu / To ScreenviewODRŽAN VIII ZMAJEV FESTIVAL NAUKE


Već mesec dana se nešto naučno krčka u Zmajevoj školskoj laboratoriji i napokon smo dočekali i sam dan festivala u želji da svima predstavimo šta smo spremili, s obzirom na to da zbog pandemije nismo bili u mogućnosti da realizujemo Festival prethodne 3 godine.


Ove godine posetioci imaju mogućnost da obiđu čak 12 štandova,imamo za svakog po nešto. Naučnih činjenica i eksperimenata iz fizike, hemije(slonova pasta za zube, vulkan,), biologije(kvizovi znanja, mikroskopiranje,), matematike (zlatni presek, tangram, Rubikova kocka), istorije (Egipat), geografije (Južna Amerika) zatim kvizova, mozgalica na štandovima stranih jezika, programiranja i robotike itd.

Ono na šta smo izuzetno ponosni i što pokazuje veličinu našeg festivala jesu gosti predavači, tako imamo učenike iz svih osnovnih škola u opštini koji imaju svoje štandove, posebno nam je drago da su se odazvali i učenici OŠ „20. oktobar” iz Vrbasa sa svojom nastvanicom matematike, Bojanom Apelić.


R4I_3 · Stanislav Simin

 

Mini izložbu i predavanje o svojim delatnostima će nam održati predstavnici PZZP-e iz Novog Sada, kao i docenti i doktorandi sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.Festival je izuetno popularan među decom, njima sve ovo izgleda kao zabava i igra a zapravo je mnogo više od toga. Ovaj festival je sinonim za razvijanje radoznalosti, ljubavi prema nauci i prema celoživotnom učenju. Ovo je ujedno i profesionalna orijentacija, neko će možda baš zbog ovoga odlučiti da postane fizičar, hemičar, veterinar.


Postoji i korelacija između predmeta, ispunjavaju se skoro sve međupredmetne kompetencije i sve to kroz vršnjačku edukaciju, igru i zabavu u savremenim učionicama. Posebno nam je drago što nam dolaze i deca vrtićkog uzrasta pa čak i mlađi.

Naša škola može mnogo toga da ponudi, imamo i muzička takmičenja, moćno-voćne i sportske dane, čuvenu akciju „Papirko“, festival, brojne vannastavne i slobodne nastavne aktivnosti i to sve na srpskom i na mađarskom jeziku.

Naravno sve ovo ne bismo mogli da organizujemo bez naših sponzora, glavni pokrovitelj je Lokalna samouprava opštine Srbobran, užinu za učenike su obezbedile 2 picerije, „Delišes“ i „Grande XXVII“, a osveženje su obezbedile trgovinske radnje „As Dom plus“ i „Tuk plus“.

Adrijana Vereš (Profesorica biologije)

Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign