Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

JAGUAR I MAJMUN U ZOOLOŠKOM VRTU!


Ko i zašto pravi "cirkus" oko tri medveda koji su pre par dana otišli iz Srbobrana, šta se zapravo desilo i ko je tražio, molio da se medvedi zbrinu i smeste u odgovarajući prostor, pitanja su na koja ćemo pokušati da damo odgovor u nastavku...


Čitajući štampu poslednjih dana mogao se steći utisak da u Srbobranu postoje neki "ludaci" koji uživaju da muče životinje i to divlje, medvede posebno. Osim toga imaju i štek u kome drže razne majmune i jaguare. Šta rade sa njima osim što ih muče, teško da bi prosečan čitalac mogao da izvuče neki zaključak. Bitno je da sve zvuči skandalozno, senzacionalno i da je u Srbobranu locirana "ekipa" koja muči i zlostavlja životinje. Da li je baš sve tako kako na prvi pogled izgleda i otkud uopšte medvedi u Srbobranu!?

Inspekcija za zaštitu životne sredine Pokrajinskog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine je u ponedeljak 31. oktobra 2016. godine u Srbobranu oduzela je tri odrasla primerka medveda koje je u neprikladnim uslovima držalo fizičko lice.

Prilikom delovanja inspekcije uz asistenciju policije, oduzeta su dva primerka mrkog medveda (Ursus arctos) i jedan primerak hibrida mrkog i polarnog medveda (Ursus arctos x Ursus maritimus). Predmetne vrste medveda su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) čiji je Republika Srbija potpisnik od 2001. godine, dok mrki medved uživa status strogo zaštićena vrsta na osnovu nacionalnih propisa.

Oduzimanje živih primeraka divljih životinja i njihovo dalje zbrinjavanje je izvršeno u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine. Za predmetnu akciju oduzimanja i zbrinjavanja opasnih divljih životinja bilo je neophodno angažovanje tima stručnjaka, odnosno veterinara i biologa iz Zoološkog vrta Palić i Zoološkog vrta grada Beograda, kao i specijalizovanog tima za medvede iz NVO Četiri Šape (Vier Pfoten), sa kojim Ministarstvo ima uspostavljenu zvaničnu saradnju već nekoliko godina.

Ovo piše između ostalog u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine uz fotografije koje objavljujemo uz zahvalnost Pokrajinskom sekretarijatu.

Saopštenje je bilo dovoljan povod da mnoge redakcije pokušaju da dođu do neke informacije više, a pisalo se sve i svašta.

Cirkus Corona je poslednji cirkus u Srbiji. Sedam generacija porodice Sliva bavi se ovim nesvakidašnjim poslom, a poslednji među njima je Milan Sliva. Njegovi preci bili su među osnivačima svetski poznatih cirkusa Medrano i Coloseum. Zlatno doba cirkusa odavno je prošlo, a od 2009. godine u ovom cirkusu muku muče, jer tada je na snagu stupio  Zakon o zabrani izlaganju i dresuri divljih životinja radi zabave.

Od tada životinje su stacionirane i žive u Srbobranu i stalno su bile pod nadzorom nadležnih inspekcija, a kao njihov vlasnik vodi se Milan Sliva.

Zbog čitavog medijskog "cirkusa" koji je nastao zbrinjavanjem tri medveda iz Srbobrana u zoo vrtove u Beogradu i na Paliću, pozvali smo Marijanu Sremčević. Njen suprug Milan Sliva se vodi kao vlasnik ovih životinja, a njena priča je dijametralno različita od one koju smo mogli da čujemo u većini medija ovih dana. Evo šta nam je gospođa Sremčević ispričala, a tu je i odgovor na pitanje gde su jaguar i majmun koji se vode kao sakriveni:

Kako nam je kazala u razgovoru naša sagovornica, Marijana Sremčević, supruga Milana Slive, mnoge životinje koje su od starosti uginule, ili od bolesti, sahranjene su predhodnih godina u Srbobranu. Među njima ima raznih egzotičnih životinja. Jedan lav je sahranjen u Srbobranu, lame, nojevi i ko zna šta sve ne. Jednog dana kada se budu radila iskopavanja, ako neki arheolozi budu tražili ostatke nekih predhodnih života sigurno će biti zbunjeni kada naiđu na kosti raznih životinja koje nisu autohtone ovom području.

S.Š. 

Postavio: Administrator dana 2016.11.05   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 34
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen