Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

MARKOV VATROMET POEZIJE!


Pesnik iz Srbobrana, Marko Sekulić književnoj publici koja je došla da čuje njegove pesme u Galeriju Doma kulture, priredio je u petak veče za pamćenje. Predstavio je svoji prvu knjigu rodoljubive poezije pod nazivom "Princip slobode".


Poeziju inspirisanu pokretom "Mlada Bosna" govorili su Nada Nikolić, Nada Šarčev i Goran Blagojević. Moderator koja je pojasnila stvaralaštvo mladog pesnika bila je Dragica Jotanović, a o pesniku i njegovim stvaralačkim damarima koji su proizveli stihove posvećene Gavrilu Principu i njegovim saborcima, učesnicima sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda svoj sud dali su njegov izdavač Dejan Spasojević, kao i njegova recenzentkinja i pesnikinja – Jasna Milenković.

Muzički, izvođenjem tradicionalnih srpskih pesama veče su oplemenili članovi orkestra kulturno-umetničkog društva “Svetozar Marković” iz Novog Sada.

Promocija je završena koktelom i potpisivanjem knjige autora svima koji su poželeli da je imaju u svojoj kolekciji.

BIOGRAFIJA


Marko Sekulić rođen je 22. oktobra 1995. godine u Vrbasu. Osnovnu i srednju školu, završio je u rodnom mestu Srbobranu. Obrazovanje je nastavio na Univerzitetu u Beogradu, gde je završio osnovne akademske studije na Fakultetu bezbednosti, a trenutno je student master akademskih studija kriminalistike na Кriminalističko-policijskom univerzitetu. Zaposlen je i radi u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
Njagove pesme zastupljene su u nekoliko zbornika, a na konkursu recitatorske družine ''Među nama'' uvršten je u 24 najbolja mlada autora u konkurenciji brojnih mladih autora iz zemalja regiona. Takođe, na međunarodnoj pesničkoj manifestaciji ''Tragovi na pesku'', koju organizuje КК ''Petar Stokić'' iz Bečeja, osvojio je drugo mesto u konkurenciji afirmisanih autora iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Na Petim drinskim književnim susretima, inače manifestaciji koja se godinama održava u Zvorniku, osvojio je prvu nagradu u kategoriji za prvi neobjavljeni rukopis gde je nastupio sa zbirkom ''Princip Slobode'' čijoj promociji večeras prisustvujemo.
Inspiraciju za pisanje pomenute zbirke, pronašao je kako i sam kaže, u ljubavi koju oseća prema svojoj zemlji, u potrebi da iskaže poštovanje prema onima koji to zaslužuju i sačuva sećanje na one koji su svojom žrtvom utabali puteve dugo čekane i žuđene slobode.

  

Postavio: Administrator dana 2023.03.16

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 43
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen