Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Školstvo

OSMACI POLAŽU PROBNI ZAVRŠNI ISPIT


Juče je započeo probni završni ispit za učenike završnih razreda osnovnih škola u Srbiji. Učenici su radili probni ispit iz matematike, dok se probni ispit iz srpskog odnosno maternjeg jezika i treći test održavaju danas, u subotu, 25.03.2023. godine, i to srpski od 9 do 11 časova, a test iz izbornog predmeta, odnosno treći test od 11.30 do 13. 30 časova.


Ministarstvo prosvete saopštilo je da probni završni ispit polaže 64.747 učenika.

Osmaci kažu da zadaci nisu bili teški, ali da ih je najviše namučio 18 zadatak u kome se traži da izračunaju cenu grama zlata ako se zna da pet grama zlata i 20 grama srebra koštaju 9.540  dinara, dok četiri grama zlata i 25 grama srebra koštaju 8.100 dinara. 

REŠENJE ZADATAKA IZ MATEMATIKE:

Ovo je prva generacija osmaka koja će umesto kombinovanog testa, kao treći test, polagati jedan od pet predmeta po izboru - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija. Do sada su na kombinovanom testu osmaci rešavali zadatke iz svih pet predmeta.

Kalendar završnog ispita

Završni ispit za učenike koji završavaju osnovnu školu počinje u sredu, 21. juna 2023., od 9 do 11 sati, kada će učenici polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok će osmaci test iz matematike na kraju osmogodišnjeg školovanja polagati u četvrtak, 22. juna, takođe od 9 do 11 sati.

Treći test iz izbornog predmeta, planiran je za petak, 23. jun, u istom terminu, od 9 do 11 sati, navedeno je na sajtu Ministarstva prosvete.

Predviđeno je da preliminarni razultati završnog ispita na nivou škole i portalu "Moja srednja škola" budu objavljeni u nedelju, 25. juna do osam sati ujutru, dok se objavljivanje konačnig rezultata završnog ispita očekuje u sredu, 28. juna. Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće u ponedeljak 03. jula 2023, navedeno je u Kalendaru aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2022/2023. godinu i prijemnog ispita upisa učenika u srednju školu za školsku 2023/2024. godinu. 

Postavio: Administrator dana 2023.03.24

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 27
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen