Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

DANAS POTPISAN ZNAČAJAN UGOVOR VREDAN MILION DINARA


Zamenica predsednika opštine Srbobran, Milica Zarić danas je u Ministarstvu za zaštitu životne sredine potpisala ugovor vredan milion dinara. Sredstva su dobijena na Javnom konkursu za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini. Prema ugovoru, odobrena sredstva, zajedno sa novcem koji će biti izdvojen iz opštinskog budžeta, biće upotrebljena za pošumljavanje.


Vojvodina je najmanje pošumljeno područje u Evropi, ispod sedam odsto. Iako joj nedostaje duplo više šuma - da bi dostigla evropski prosek, u pokrajini se godinama beleži pad pošumljavanja.

Ukupno 15 opština u Vojvodini ima pošumljenost manju od 1%, a među njima je i naša koja jedina ima Plan pošumljavanja.

- Кontinuirana podrška Ministarstva zaštite životne sredine nastavlja se i u 2023. godini. Na poslednjem konkursu Opštini Srbobran odobreno je milion dinara za pošumljavanje u naselju Vašarište, tzv. Dzikine bare, čime dodatno podižemo procenat pošumljenih površina. Naša obaveza je da za projekat obezbedimo dodatnih 1,3 miliona dinara iz našeg budžeta, tako da će u projekat 'Unapređenje predeonog diveziteta u opštini Srbobran pošumljavanjem degradiranih površina', biti uloženo čak 2,3 miliona dinara, kazala je nakon potpisivanja MIlica Zarić i dodala:

- Naš cilj je opštinu Srbobran pomeriti sa dna liste po procentu pošumljenosti, to nam je potrebno zbog zaštite i unapređenja životne sredine, i takvih akcija je sve više. Кrajem decembra sadili smo na kraju Šumadijske ulice, na mestu gde je nekada bila divlja deponija, pre toga velika akcija pošumljavanja izvedena je blizu hipodroma, sprovodili smo i brojne manjeg obima, a trenutno se priprema teren i za pošumljavanje u Turiji. Podrška nam je stizala i od Pokrajinske vlade, takođe i od stručnjaka Šumarskog fakulteta, tako da mogu reći da lokalna samouprava ulaže snažne napore da pitanje površina pod šumskim zasadima pozitivno reši na trajan način.

Pre nekoliko dana na temu pošumljavanja Vojvodine RTS je napravio emisiju u kojoj se čulo između ostalog:

- Poljoprivreda kao delatnost ne može opstati i bez drveća, mislim na šumsko drveće, konkretno na pojaseve. poznato je da smo izloženi dejstvu vetra. Vetar isušuje površinski sloj zemljišta. Nekada, kada duva jako i odnosi deo zemljišta. Štetno utiče na biljke, isušuje ih i biljke su fiziološki slabe, kaže prof. dr Saša Orlović sa Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

Šume smanjuju i efekte klimatskih promena, temperature u gradovima ali i atarima. Da bi dostigla donji minimum pošumljenosti od 14 posto, Vojvodini nedostaje čak 180.000 hektara novih šuma. To bi na nivou za 1,5 do dva procenta smanjilo obradive površine, tamo gde se to podiže, ali bi za 15 do 20 procenata povećalo prinose, dodao je u istoj emisji prof. dr Ratko Ristić sa Šumarskog fakulteta 

Postavio: Administrator dana 2023.03.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 46
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen