Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

POČELA SA RADOM ŠKOLA ZA TRUDNICE!


Cilj novog projekta, koji je danas počeo da se realizuje u Domu zdravlja "dr Đorđe Bastić" je da trudnice i budući roditelji kroz seriju predavanja i praktičnih vežbi steknu znanja neophodna za dane koje svi sa nestrpljenjem išÄekuju - za dane kada će na svet stići njihove bebe i kada će oni preuzeti ulogu roditelja. Školu za trudnice i roditelje vodi polivalentna patronažna sestra Tatjana Radović Tadić, koja taj posao već 10 godina radi u Domu zdravlja 'Veljko Vlahović' u Vrbasu, a obučena je u Domu zdravlja Novi Sad.


- Zajedno smo došli na ideju da pokrenemo ovaj projekat i otvorimo Školu za trudnice i roditelje. Cilj je postići psihofizičku pripremu kod trudnica za porođaj, ali i da ih pripremimo za negu bebe i negu sebe, kao i za roditeljstvo uopšte, koje nekada ume da donese iznenađenja. Polaznici će biti pripremljeni za sve to, jer sam ujedno i koordinator UNICEF-ovog projekta 'Podsticajno roditeljstvo kroz igru - Razigrano roditeljstvo', tako da ću sva svoja nova saznanja implementirati u ovu školu u Srbobranu, rekla je danas pred prvi serijal predavanja sestra Tatjana Radović Tadić i dodala:

- Po tome će Škola za trudnice i roditelje u Domu zdravlja 'Dr Đorđe Bastić' biti prva koja dobija i deo iz programa 'Razigrano roditeljstvo'. Grupe će brojati od četiri do pet trudnica, maksimalno šest, tako da je i prostor u kom radimo osmišljen za ovaj broj. Interesovanje je veliko, ali mi imamo obavezu da vodimo računa o terminima trudnica. U Školu za trudnice najbolje se uključiti negde oko 30 nedelje trudnoće, mi smo to pomerili i do 33, 34, da bi obuhvatili što više trudnica, rekla je danas pred prvi serijal predavanja sestra Tatjana Radović Tadić.

Podršku prvim polaznicama Škole za trudnice i roditelje danas je pružila i Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, koja je ovom prilikom istakla da je inicijativa dr Snežane Erceg, spec. ginekologije u DZ "Dr Đorđe Bastić", naišla na snažnu podršku svih i rezultat nije mogao izostati.

- Efekti ovog projekta na zdravstvenom nivou doneće unapređenje zdravstvene kulture i prosvećenosti stanovnika opštine Srbobran, trudnica i budućih roditelja. Želimo da ojačamo temelje za roditeljstvo i srećno odrastanje buduće dece u Srbobranu, Turiji i Nadalju. Časovima Škole za trudnice i roditelje, koji će se održavati dva puta nedeljno ukupno pet sedmica, prisustvovaće polivalentne sestre našeg Doma zdravlja i tako se obučiti za samostalan rad i samostalno vođenje Škole za trudnice i roditelje. Sada kada smo je konačno pokrenuli, želja nam je da ova usluga bude stalna i da svi budući roditelji imaju mogućnost da prođu kroz nju. U ovom prvom krugu predavanja vidim da nema budućih tata, ali sam uverena da će ih uskoro biti kao i trudnica. Opština Srbobran i Savet za rodnu ravnopravnost učiniće sve da Škola za trudnice i roditelje dobije najbolje uslove za nesmetan i efikasan rad, rekla je Zarić.

Ona je zahvalila Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" koja je Školi za trudnice i roditelje donirala strunjače, kao i Julijani Sekulić koja je trudnicama obezbedila jastuke. 

Postavio: Administrator dana 2023.04.23

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 46
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen