Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4016/poela-sa-radom-kola-za-trudnice/

Verzija za štampu / To ScreenviewPOČELA SA RADOM ŠKOLA ZA TRUDNICE!


Cilj novog projekta, koji je danas počeo da se realizuje u Domu zdravlja "dr Đorđe Bastić" je da trudnice i budući roditelji kroz seriju predavanja i praktičnih vežbi steknu znanja neophodna za dane koje svi sa nestrpljenjem išÄekuju - za dane kada će na svet stići njihove bebe i kada će oni preuzeti ulogu roditelja. Školu za trudnice i roditelje vodi polivalentna patronažna sestra Tatjana Radović Tadić, koja taj posao već 10 godina radi u Domu zdravlja 'Veljko Vlahović' u Vrbasu, a obučena je u Domu zdravlja Novi Sad.


- Zajedno smo došli na ideju da pokrenemo ovaj projekat i otvorimo Školu za trudnice i roditelje. Cilj je postići psihofizičku pripremu kod trudnica za porođaj, ali i da ih pripremimo za negu bebe i negu sebe, kao i za roditeljstvo uopšte, koje nekada ume da donese iznenađenja. Polaznici će biti pripremljeni za sve to, jer sam ujedno i koordinator UNICEF-ovog projekta 'Podsticajno roditeljstvo kroz igru - Razigrano roditeljstvo', tako da ću sva svoja nova saznanja implementirati u ovu školu u Srbobranu, rekla je danas pred prvi serijal predavanja sestra Tatjana Radović Tadić i dodala:

- Po tome će Škola za trudnice i roditelje u Domu zdravlja 'Dr Đorđe Bastić' biti prva koja dobija i deo iz programa 'Razigrano roditeljstvo'. Grupe će brojati od četiri do pet trudnica, maksimalno šest, tako da je i prostor u kom radimo osmišljen za ovaj broj. Interesovanje je veliko, ali mi imamo obavezu da vodimo računa o terminima trudnica. U Školu za trudnice najbolje se uključiti negde oko 30 nedelje trudnoće, mi smo to pomerili i do 33, 34, da bi obuhvatili što više trudnica, rekla je danas pred prvi serijal predavanja sestra Tatjana Radović Tadić.

Podršku prvim polaznicama Škole za trudnice i roditelje danas je pružila i Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran i predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, koja je ovom prilikom istakla da je inicijativa dr Snežane Erceg, spec. ginekologije u DZ "Dr Đorđe Bastić", naišla na snažnu podršku svih i rezultat nije mogao izostati.

- Efekti ovog projekta na zdravstvenom nivou doneće unapređenje zdravstvene kulture i prosvećenosti stanovnika opštine Srbobran, trudnica i budućih roditelja. Želimo da ojačamo temelje za roditeljstvo i srećno odrastanje buduće dece u Srbobranu, Turiji i Nadalju. Časovima Škole za trudnice i roditelje, koji će se održavati dva puta nedeljno ukupno pet sedmica, prisustvovaće polivalentne sestre našeg Doma zdravlja i tako se obučiti za samostalan rad i samostalno vođenje Škole za trudnice i roditelje. Sada kada smo je konačno pokrenuli, želja nam je da ova usluga bude stalna i da svi budući roditelji imaju mogućnost da prođu kroz nju. U ovom prvom krugu predavanja vidim da nema budućih tata, ali sam uverena da će ih uskoro biti kao i trudnica. Opština Srbobran i Savet za rodnu ravnopravnost učiniće sve da Škola za trudnice i roditelje dobije najbolje uslove za nesmetan i efikasan rad, rekla je Zarić.

Ona je zahvalila Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" koja je Školi za trudnice i roditelje donirala strunjače, kao i Julijani Sekulić koja je trudnicama obezbedila jastuke.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign