Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

ODRŽAN SUSRET MLADIH CITRAŠA - ZLATNA CITRA


U subotu 22. aprila 2023. godine u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ je po 28. put održana manifestacija Zlatna citra, takmičenje mladih citraša, uzrasta osnovnih i srednjih škola Vojvodine. Došli su citraši iz Novog Sada, Temerina, Svetozara Miletića, Telečke, Bačke Topole, Kanjiže, Čoke, Sente, Padeja, Mužlje i Srbobrana.


Oko 100 takmičara iz 11 opština, organizator - Kulturni centar "Gion Nandor" ugostio je na najbolji način, a zvuci tradicionalnog instrumenta, koji je kod Mađara najviše korišćen, kako kažu znalci, najviše u drugoj polovini 19. i na početku 20. veka ispunili su hol OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"..

Interesovanje nekih novih generacija mladih za citru počinje krajem 20. veka i ono traje do danas.

Organizaciju takmičenja su pomogli Opština Srbobran, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Udruženje ljubitelja ručnih radova iz Srbobrana, Kulturni centar Gion Nandor, Izdavačka kuća Forum, Novi Sad i Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ koji je 28. put za redom ustupila prostor mladim citrašima.

  1. Citra se sastoji od rezbarenog drvenog tela koje je obično u obliku kutije, s tri ili četiri žice koje se protežu preko njega.

  2. Žice citre su izrađene od najlona i ugrađaju se prema specifičnom sistemu u kojem se koriste oktave, u odnosu na jednu osnovnu notu.

  3. Citra se tradicionalno svira s drvenim palicama koje se nazivaju "penjor", a moderna citra može biti opremljena električnim pickup-om kako bi se pojačao zvuk.

  4. Citra se često koristi u indonezijskoj muzici, posebno u gamelan orkestrima, gdje igra ulogu melodijskog instrumenta.

  5. Citra je popularan instrument u celoj jugoistočnoj Aziji, a postoje slični instrumenti u Kini, Japanu i na Filipinima.

 

  

Postavio: Administrator dana 2023.04.23

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 33
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen