Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4017/odran-susret-mladih-citraa-zlatna-citra/

Verzija za tampu / To ScreenviewODRŽAN SUSRET MLADIH CITRAŠA - ZLATNA CITRA


U subotu 22. aprila 2023. godine u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ je po 28. put održana manifestacija Zlatna citra, takmičenje mladih citraša, uzrasta osnovnih i srednjih škola Vojvodine. Došli su citraši iz Novog Sada, Temerina, Svetozara Miletića, Telečke, Bačke Topole, Kanjiže, Čoke, Sente, Padeja, Mužlje i Srbobrana.


Oko 100 takmičara iz 11 opština, organizator - Kulturni centar "Gion Nandor" ugostio je na najbolji način, a zvuci tradicionalnog instrumenta, koji je kod Mađara najviše korišćen, kako kažu znalci, najviše u drugoj polovini 19. i na početku 20. veka ispunili su hol OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"..

Interesovanje nekih novih generacija mladih za citru počinje krajem 20. veka i ono traje do danas.

Organizaciju takmičenja su pomogli Opština Srbobran, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, Udruženje ljubitelja ručnih radova iz Srbobrana, Kulturni centar Gion Nandor, Izdavačka kuća Forum, Novi Sad i Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ koji je 28. put za redom ustupila prostor mladim citrašima.

  1. Citra se sastoji od rezbarenog drvenog tela koje je obično u obliku kutije, s tri ili četiri žice koje se protežu preko njega.

  2. Žice citre su izrađene od najlona i ugrađaju se prema specifičnom sistemu u kojem se koriste oktave, u odnosu na jednu osnovnu notu.

  3. Citra se tradicionalno svira s drvenim palicama koje se nazivaju "penjor", a moderna citra može biti opremljena električnim pickup-om kako bi se pojačao zvuk.

  4. Citra se često koristi u indonezijskoj muzici, posebno u gamelan orkestrima, gdje igra ulogu melodijskog instrumenta.

  5. Citra je popularan instrument u celoj jugoistočnoj Aziji, a postoje slični instrumenti u Kini, Japanu i na Filipinima.

 

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign