Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

TURINSKA KOBASICIJADA SE SPREMA ZA PROMOCIJU U EVROPI!


Vreme između dve Кobasicijade ne sedimo skrštenih ruku,kažu u Udruženju Kobasicijada iz Turije i dodaju da im je želja da manifestaciju koja dogodine ulazi u petu deceniju unaprede i učine još boljom, vidljivijom još većem broju zaljubljenika u kobasice. Zato predstavnici Udruženja „Кobasicijade“ uveliko traže mogućnost izlaska u Evropu.


Predsednik Udruženja, Željko Popić i Zdravko Elesin, član Organizacionog odbora Kobasicijade su proteklog vikenda boravili u Mađarskoj, u opštini Ujkiđoš, a na poziv gradonačelnika tog mesta Pala Boćanskog i privatnog preduzetnika - mesara Šandora Palera, jednog od najčuvenijih „kobasičara“ u županiji Bekeš, i člana Upravnog odbora „Kluba kobasica“ iz Bekeščabe.


Kao što je poznato, Kobasicijada iz Turije svakog februara ugosti predstavnike klubova kobasica iz okolnih zemalja, među njima iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske.

Ovaj radni sastanak je dogovoren za vreme Kobasicijade u Šidu u oktobru prošle godine, a potvrđen je u Turiji prilikom 39. Kobasicijade, kada su gosti iz Mađarske zvanično pozvali predstavnike iz Turije na radni dogovor oko daljnje promocije Turijske kobasice, koja je 2013. godine, podsetićemo, ušla u Ginisovu knjigu rekorda.


Na radnom sastanku, prošlog vikenda u Mađarskoj je dogovoreno, da će se budno pratiti konkursi Evropske Unije, na koje mogu zajedno konkurisati predstavnici iz Srbije i Mađarske. Za početak je dat predlog, da se turijska kobasica promoviše u Ujkiđošu, na Međunarodnom takmičenju u kuvanju kotlića od svinjskog, junećeg i ovčijeg mesa, a koje će se održati od 23. do 25 juna 2023. godine.

Kako se čulo, Turinci bi na ovom takmičenju prikazali kako se pravi domaća kobasica kod njih u selu. Nakon toga planira se slična promocija sa prijateljima iz Mađarske koja bi bila održana u Rumuniji.

Kao kruna ove međudržavne saradnje zamišljeno je da se majstori iz Turije i Mađarske pokažu i promovišu svoje proizvode na Oktobar festu u Nemačkoj.


- Kako je decenijama poznato, Turijska Kobasicijada vodi računa o podmlatku, imamo dosta mladih, koji su poslednjih godina postali naši članovi, i aktivno su se uključili u rad našeg udruženja. Oni sa sobom nose nove ideje, i imaju viziju kako i na koji način se naš brend može promovisati, kako privući što više gostiju iz inostranstva u Turiju, ne samo za vreme Kobasicijade, nego tokom cele godine. Naša kobasica i sveža i suva je vrlo dobro poznata, i došlo je vreme da  polako počnemo osvajati nove ljubitelje gastronomije iz inostranstva, pre svega Evrope. Naši prijatelji iz Mađarske su to u potpunosti shvatili, i nadam se da ćemo vremenom zajednički otići mnogo dalje. Kobasicijada se približava svom 40. rođendanu, a sve ovo bio bi značajni iskorak, i lep rođendanski poklon, izjavio je nakon sastanka Željko Popić, prvi čovek Kobasicijade.

  

Postavio: Administrator dana 2023.04.27

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 58
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen