Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

ŠTA JE HPV VAKCINA I KO MOŽE DA JE DOBIJE?!


Najnovija istraživanja pokazala su da HPV vakcina može da smanji rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto. To je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu, a godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci Evropske mreže registara za rak.


Dom zdravlja – odeljenje pedijatrije u saradnji sa Udruženjem „Biser“ organizovali su edukaciju na temu vakcinacije protiv HPV-a. Održana je u OŠ "Žarko Zrenjanin Uča" u Nadalju, ali, kako nam je rečeno, nažalost sa veoma malim brojem prisutnih.

Čitalac ovog teksta se može zapitati zašto je Udruženje "Biser" uzelo učešća u ovoj akciji? Odgovor smo dobili od Slavke Popić, predsednice Udruženja za pomoć MNRO "Biser".

- Dužni smo odgovor na ovo pitanje: zato što je jedna od aktivnosti Udruženja  i prevencija nastanka invalidnosti. Od doktorke Olge Lazer čulo se da svake godine u Vojvodini, umre od raka grlića materice 333 žene, što je jedna žena dnevno u toku godine. One koje prežive ovu tešku bolest mogu postati osobe sa invaliditetom. Zbog ovoga što smo saznali i u smislu naše statutarne obaveze želimo da ovim putem se uključimo u informisanje svih građana Srbobrana, roditelja koji treba da donesu odluku o vakcinaciji svoje dece i podržimo ih u toj odluci, da nazovu Dečije odeljenje Doma zdravlja, informišu se i poklone poverenje ljudima koji se brinu o zdravlju dece. Možda je dobro setiti se i naših poslovica, naše narodne mudrosti: „Bolje je sprečiti, nego lečiti“.

Kako saznajemo, vakcinacija se ne zakazuje, može se otići sa detetom na Dečije odeljenje svakog radnog dana. Vakcinišu se deca (devojčice i dečaci) starosti od 9 do 19 godina. Vakcinacija za ovaj uzrast je bessplatna, dok su stariji, ukoliko žele da se vakcinišu u obavezi da plate ovu medicinsku uslugu.

- Vakcinacija nije obavezna, ona se obavlja na dobrovoljnoj bazi, ali naš cilj je pre svega da ukažemo na problem, sa čim se borimo, a svako neka odluči, nakon što se upozna sa tim, kako će postupiti. Mi smo tu da pružimo sve potrebne informacije i preporučimo vakcinu, kazala je za naš portal dr Olga Lazer, pedijatar Doma zdravlja "dr Đorđe Bastić" u Srbobranu.

Ko može da dobije HPV vakcinu?

HPV vakcina je najefikasnija kada je devojčice i dečaci dobiju pre nego što dođu u kontakt sa virusom. To je zato što vakcina može samo da spreči zarazu, a ne može da ukloni virus iz organizma kada on jednom uđe u njega.Ovaj virus je toliko rasprostranjen da je nužno sprovesti vakcinaciju mladih pre nego što oni postanu seksualno aktivni.

Infekcija humanim papiloma virusima (HPV) je jedna od najčešćih polno prenosivih infekcija. Većina (80%) seksualno aktivnih osoba biva inficirana u nekom trenutku tokom života.

Humani papiloma virusi se prenose direktnim kontaktom sa kožom i sluzokožom osobe koja je zaražena virusom seksualnim putem (kontakt preko kože, vaginalni, oralni, analni seks), a veoma retko sa majke na dete tokom porođaja. Infekcija se može dobiti u kontaktu sa osobom koja nema znake i simptome infekcije.

Najviše inficiranih je u uzrastu 20 - 25 godina.

Vakcina protiv HPV je u upotrebi od 2006. godine. Iste godine je registrovana u Srbiji.

Vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima je uvedena u 111 zemalja sveta. Vakcinacija dečaka je uvedena u 40 zemalja. HPV vakcina štiti od infekcija prouzrokovanih tipovima humanih papiloma virusa sadržanih u vakcini.

Prema preporukama SZO, imunizacija protiv oboljenja izazvanih HPV preporučuje se kada je prevencija raka grlića materice javnozdravstveni prioritet i kada postoji ekonomska održivost imunizacije u dužem periodu.

Rak grlića materice, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolest (ECDC) je oktobra 2012. godine preporučio sprovođenje imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV kod devojčica uzrasta 12-14 godina. 

Postavio: Administrator dana 2023.05.02

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 101
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen