Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

VAŽNO JE KO VAM RADI KLIMA UREĐAJE!


Sve su nam bliži letnji dani, a to znači da dolazi toplije vreme i da je trenutak da se klima uređaji pripreme za letnju sezonu. Upravo zato obratili smo se Peđi Jaciću, jednom od pionira ugradnje klima uređaja u našoj sredini i vlasniku nadaleko poznate firme "Elektroservis Peđa".


Peđa je vrlo rado pristao na ovaj razgovor, mada kako kaže sezona je počela i posla ne fali. Dogodine njegova firma slavi 30 godina postojanja. Za to vreme pregurali su sve i svašta i uspeli su da se pozicioniraju na tržištu kao respektabilan partner kada su klima uređaji u pitanju, ali i veliki rashladni sistemi. Nedavno su se vratili iz Hrvatske gde je jedna njihova ekipa radila na ugradnji ozbiljnih rashladnih sistema za partnera iz susedne države koji ima lanac prodavnica.

Od pre tri godine, nakon završene obuke i položenog ispita naš sagovornik je vlasnik sertifikata koji izdaje Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a koji mu omogućava da obavlja delatnost instalacije, održavanja i servisiranja i provere curenja rashladne i klimatizacione opreme, kao i toplotnih pumpi svih tipova i kapaciteta, koji se oslanjaju na supstance koje oštećuju ozonski omotač fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte iz ciiindara i ove opreme i odlaganja iste.

- Ovo je jako važno u našem poslu, kaže naš sagovornik i objašnjava:

- Zaštita životne sredine je jedan od glavnih izazova sa kojim se susrećemo na početku 21. veka, a sasvim sigurno da su mnogi tek ispred nas. Upravo zbog toga Ministarstvo zaštite životne sredine je stavilo akcenat na ovu temu kada govorimo o ugradnji i servisiranju klima uređaja. Naime, citiraću - "Servisna preduzeća/preduzetnici koji obavljaju delatnosti instalacije, održavanja, servisiranja, provere ispuštanja rashladnih sredstava, sakupljanje rashladnih sredstava, isključivanje iz upotrebe opreme sa rashladnim sredstvima, moraju da poseduju dozvolu Ministarstva za rad iz delatnosti sa fluorovanim gasovima, član 16".

- Šta to konkretno znači?

- To znači da postoje procedure koje moraju da se ispoštuju kod ugradnje i servisiranja i na taj način obezbedila što manja štetnost po životnu sredinu.

Da li svi koji danas nude usluge ugradnje i servisiranja imaju ovaj sertifikat?

- Ne baš. Ima dosta onih koji to rade, a suštinski nisu obučeni za taj posao i nemaju potrebno odobrenje. Zato preporučujem svima koji žele da ugrade klima uređaj ili da servisiraju postojeći slobodno pitaju ponuđača posla da li poseduje potreban sertifikat, pre nego što uđu u posao. Koliko je ovo važno, mogao bih da vam pričam danima, ali reći ću vam samo da je Ministarstvo za zaštitu životne okoline izdalo priručnik za sertifikovane servisere i rashladnih i klima uređaja koji je na 143 kucane strane. Dakle, reč je o vrlo ozbiljnoj tematici i zato je jako važno kome ćete prepustiti servisiranje ili ugradnju vašeg klima uređaja.

Koje klime su najbolje?

- Teško je dati odgovor na to pitanje, ali uvek je to negde i pitanje budžeta, odnosni novca koji želite da platite za neki uređaj. Naše tržište danas ima sasvim pristojnu ponudu i svako može da nađe ono što mu odgovara, ali svakako pre kupovine, mi smo uvek tu da pomognemo i preporučimo šta bi bilo najzadovoljavajuće rešenje. Glupo je bacati novac na nešto što vam možda nije potrebno i za prostor koji želite da klimatizujete možda vam je daleko odgovarajući neki jeftiniji uređaj, nego neki koji svojom cenom obećava visok kvalitet. Svakako cena je važna, ali nije i najvažnija. Važno je koliki je prostor koji želite da klimatiiujete, kako je izolovan, da li vam je potreban veći ili manji uređaj. O markama uređaja ne bih ovom prilikom, ali i tu smo spremni na osnovu dosadašnjih iskustava da pomognemo.

Inače, klima uređaji su elektronički uređaji koji služe za reguliranje temperature, vlažnosti i kvalitete vazduha  u zatvorenim prostorijama. Oni se koriste za hlađenje i zagrijavanje prostorija te za regulaciju vlažnosti vazduha. Postoje mnoge vrste klima uređaja, uključujući centralne klima uređaje, zidne klima uređaje, prenosne klima uređaje i druge.

Kakvo je vaše iskustvo sa uređajima za klimu koji imaju inverter motor?

- Klime sa inverter motorima svakako su preporuka jer su prilično štedljive, a odlično se ponašaju I prilikom grejanja u hladnim zimskim danima.  Ima još jedna star koju treba reći ako već govorimo o savetima. Prenosne klime često će vam trgovci ponuditi kao dobro rešenje, ali iz dosadašnjeg iskustva pre bih rekao da su one nužno zlo i nerado ih preporučujemo. Mogao bih da objasnim ali ako neko baš želi da čuje neka nas slobodno kontaktira. Kao što sam rekao, tu smo da pružimo savet svakom našem korisniku usluga i da kroz razgovor dođemo do najboljeg rešenja.

Sve fotografije u ovom tekstu su nastale tokom radova koje su izvodili zaposleni u Elektroservisu "Peđa", a za kraj ove priče evo i nekoliko zanimljivosti koje možda niste do sada znali o klima uređajima.

  1. Prvi moderni klima uređaj patentirao je američki inženjer Willis Carrier 1902. godine. U početku su klima uređaji bili namenjeni samo za kontrolu vlage u papirnicama, ali su se kasnije proširili i na korištenje u domaćinstvima, kancelarijama i drugim zgradama.

  2. Klima uređaji se sastoje od dve glavne komponente: hladnjaka i kompresora. Hladnjak hladi vazduh koji prolazi kroz njega, dok kompresor pumpa rashladni plin kroz sistem kako bi se stvorila hladnoća.

  3. Uz pomoć klima uređaja ne samo da se hladite, već se takođe možete zagrejati u hladnim danima.

  4. Klima uređaji koriste različite vrste rashladnih plinova, a najčešći je freon. Međutim, freon ima negativan uticaj na životnu okolinu, pa se danas koriste druge vrste gasova koje su manje štetni za ozonski omotač.

  5. Klima uređaji mogu vam pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha u vašem domu ili firmi. Neki klima uređaji imaju filtere koji uklanjaju prašinu,  i druge štetne čestice iz vazduha.

  6. Klima uređaji su postali neizostavan deo života u mnogim delovima sveta, među koje spadamo i mi.

  7. Napredak tehnologije dovela je do razvoja pametnih klima uređaja koji se mogu povezati s Wi-Fi mrežom i upravljati putem pametnih telefona. Ovi uređaji omogućuju korisnicima da prilagode postavke klima uređaja i upravljaju njima izvan doma. 

Postavio: Administrator dana 2023.05.03   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 42
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen