Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Kultura

KNJIŽEVNA PROMOCIJA - „Subverzija i isceljenje: umetnost Andreja TiÅ¡me”


Iz Narodne biblioteke stigao nam je poziv:

Pozivamo Vas da u sredu, 7. juna, s početkom u 18 časova, u Narodnoj biblioteci Srbobran, prisustvujete predstavljanju nove knjige zavičajnog autora i profesora srbobranske gimnazije Milana Đorđevića. 


O knjizi, koja je krajem prošle godine predstavljena na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, osim autora govoriće: Bora Babić, glavna urednica i direktorka novosadske izdavačke kuće „Akademska knjiga” i Andrej Tišma, koji će pola veka svog delovanja na jugoslovenskoj, srpskoj i svetskoj umetničkoj sceni sažeto ilustrovati video prezentacijom. 

 

Iz recenzije knjige; Vladimir Mitrović:

„Knjiga razgovora Subverzija i isceljenje: umetnost Andreja Tišme autora Milana Đorđevića nam detaljno, kroz dijalog autora i umetnika, analizira bogatu, višedecenijsku umetničku praksu Andreja Tišme. U šest poglavlja, posle kraćih uvodnih studija,slede pitanja i opširni odgovori u kojima se umetnik predstavlja kao „svedok i saučesnik“ sopstvene umetnosti. Samo letimičan pregled spiskova Tišminih izložbi, samostalnih i kolektivnih, na kojima je učestvovao, kataloga, performansa, knjiga i publikacija u oblasti likovnih umetnosti, poezije i proze, videa i muzičkog delovanja, govori o autoru velikog humanog i stvaralačkog potencijala, koji svaku priliku koristi da iskaže svoj umetnički, likovni pa i društveni angažman i stav, određujući sebe kao savremenu umetničku pojavu koja korespondira sa svojim vremenom i okruženjem.”

 

Iz recenzije knjige; Vladimir Kopicl:

„Vazda kontroverzan, meko provokativan, apartno unikatan – kako ga je lična žeđ za razlikom u odnosu na art pretke i svakovrsni mejnstrim oblikovala – Andrej Tišma je za samo sedamdeset godina života i pet decenija svoje art prakse izgradio zavidan, podjednako aktivistički fokusiran, medijski razuđen i planetarno prepoznatljiv opus.

To čudo od delatnosti – realizovano mahom nekanonski shvaćenim, idejno dopisanim i rasuto formalizovanim jezicima mejl-arta, fotografije, performansa, videa, digitalnih printova, veb-arta i elektronske muzike – upadljivo je poglavlje Nove umetničke prakse u nekadašnjoj Jugoslaviji i današnjoj Srbiji.

Sve to krasno ilustruje i potvrđuje ova nevelika i netipična, a opet dragocena dijaloško-studijska knjiga, primerno snabdevena akribičnim uvodima u svako tematsko poglavlje iz pera/worda filozofa Milana Đorđevića, kao i njegovim dobro podešenim pitanjima za kojima slede upečatljive odgovorne verbalne kaskade samog Tišme. Dakle autora koji se tu, srećom, ne eksponira samo kao još živo govoreće artističko JA, nego i kao vrstan poznavalac, često i kritičar svoje art epohe, ljudi koji su je gradili i razgrađivali, planetarnih pitanja, mogućnosti opstanka čoveka i prirode čiji smo deo, uključujući igovor umetnosti kao planetarni proces.”

 

Milan Đorđević, rođen je 1978. godine u Srbobranu. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao je na Odseku za filozofiju. Dosadašnje radno iskustvo u struci sticao je kao nastavnik filozofije, sociologije i građanskog vaspitanja u Novom Sadu, Vrbasu i Srbobranu. Objavljivao je tekstove u časopisima: Republika (glasilo građanskog samooslobađanja), AgrafaNova misaoLetopis Matice srpskeVremePhilosTiszatájPoljaBraničevoASAInterkulturalnost i magazinu Alia Mundi. Autor je na sajtu Zrenjaninskog socijalnog foruma. Kourednik je godišnjeg srpsko-mađarskog zbornika radova iz zavičajne istorije pod naslovom Srbobran – Szenttamás: iz naše zajedničke prošlosti, kao i dvojezične zbirke pesama Milana Dunđerskog Pesnik je poput Prometeja/A költő akár Prométheusz. Na njegovu inicijativu Narodna biblioteka Srbobran je 2019. ustanovila jugoslovensku omladinsku pesničku nagradu „Milan Dunđerski”, koja se dodeljuje svake godine za umetnički najuspeliju i humanistički misaono najdublju neobjavljenu pesmu napisanu na srpskom, mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom, crnogorskom i bosanskom jeziku. Autor je knjige Rokenrol u opštini Srbobran 1962–1976, a knjiga pod naslovom Socijalizam i njegovi neprijatelji: SFRJ/posttranziciona levica/kontrakultura mu je u pripremi. Živi i radi u Srbobranu.

 

Andrej Tišma (rođen 1952. godine u Novom Sadu) srpski je umetnik. Bavi se konkretnom poezijom, majl-artom, pečatnom umetnošÄ‡u, fotografijom, performansom, elektrografikom, videom, veb-artom i muzikom.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu 1976. godine. Samostalno izlaže od 1972. godine (Novi Sad, Beograd, Milano, Seul, Njujork, San Francisko, London, Budimpešta, Tokio, Bremen), a od 1969. godine je učestvovao na preko 500 zajedničkih izložbi u zemlji i oko 40 zemalja sveta. Likovne kritike i eseje objavljuje od 1976. godine u brojnim listovima, časopisima, na radiju i televiziji.

Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (sekcija proširenih medija), Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (teorija i kritika), Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA), kao i Međunarodnog udruženja pisaca i umetnika (IWA) sa sedištem u Blaftonu, SAD. Živi u Novom Sadu. 

Postavio: Administrator dana 2023.05.31

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 47
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen