Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Politika

OD 01. SEPTEMBRA PU RADOST POKREĆE JASLENU GRUPU


Predškolska ustanova "Radost" ponudiće od 1. septembra, u novoj 2023/2024. godini, po prvi put uslugu boravka u jednom od svojih vrtića i deci jaslenog uzrasta, od jedne do tri godine, što je nova usluga za roditelje. Jaslice će biti otvorene u vrtiću "Palčić", a već sada traju pripreme za adaptaciju i opremanje ovog prostora. Ovo su danas javnosti saopštili Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran, i Biljana Bajić, direktorka PU "Radost", nakon što je u SO Srbobran organizovan prijem za decu iz vrtića.


"Od 01. septembra i deca od godinu dana moći će da budu deo Predškolske ustanove 'Radost'. Do sada je naš donji prag iznosi dve godine starosti, ali kada smo videli da imamo veliko interesovanje roditelja i mlađe dece i jasno iskazanu potrebu da decu dok rade ostave u vrtiću, odlučili smo se da proširimo i unapredimo usluge i otvorimo jaslenu grupu. Do sada u Srbobranu nije bilo jaslica, ali i to se sada menja. Prethodne školske godine, koja je, inače, bila rekordna, u vrtićima smo imali 447 mališana, a naredne ćemo imati 477, za 30 više, što je odlična vest. Istovremeno, javila se potreba i za celodnevnim boravkom u još više objekata i odluka ja da se ova usluga uvede u još dva vrtića, tako da ćemo od septembra, od ukupno devet objekata u čak sedam imati celodnevni boravak", saopštio je Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.

U jaslenu grupu u vrtiću "Palčić", u naselju Кać, biće primljeno 18 najmlađih polaznika PU "Radost", nakon procesa prijavljivanja koji je bio organizovan. "Sa ponosom možemo reći da ćemo svu decu koja su se prijavila i primiti u naše objekte, koje smo dobro pripremili, dodatno opremili i može se reći da su dobrom stanju. Sada se fokusiramo na pripremanje i opremanje prostora za novu uslugu. Pokretanje ove usluge je dokaz da smo ovde da bi slušali potrebe i izlazili u susret njihovim građana, a posebno mladih roditelja. Od sada imamo u ponudi Predškolske ustanove i uslugu koju imaju veliki gradovi i velike opštine. Sve investicije i razvojni projekti koje realizujemo, sve što činimo da naš Srbobran bude lepši razvijeniji, pada u vodu ako nemamo dece. Zato kontinuirano radimo na tome da podržimo porodicu i mlade roditelje. Broj dece raste i moraćemo u budućnosti razmišljati ili o ozbiljnom proširenju nekog postojećeg, ili o izgradnji novog objekta", poručio je Debeljački.

Biljana Bajić, direktorka PU "Radost", istakla je da su brojni zahtevi za jaslenom grupom stigli kroz konkurs koji je trajao do 21. maja, zbog čega je zatražena pomoć od lokalne samouprave za pozitivan odgovor na potrebe roditelja.

"Naišli smo na potpuno razumevanje i spremnost da nam se pomogne, zbog čega smo odlučili do pokrenemo jaslice. Кroz rebalans budžeta su obezbeđena dodatna sredstva za rad naše ustanove, odabrani prostor će biti renoviran i prilagođen potrebama, opremljen svim rekvizitima po posebnim standardima za najmanju decu. Odgovorili smo na još jedan zahtev roditelja; naime odlučili smo da celodnevni boravak za decu pripadnike mađarske nacionalne zajednice, otvorimo i u vrtiću 'Barbi', a do sada je to bilo samo u u vrtiću 'Bambi'. Znači, od 01. septembra imaćemo dva objekta sa uslugom celodnevnog boravka za decu koja uče na mađarskom jeziku. Od kako je na čelu Opštine Srbobran Radivoj Debeljački i od kako vodim Predškolsu ustanovu, celodnevni boravak, od ukupno devet, sada imamo u sedam vrtića, a počelo je sa samo u dva, što jeste značajno unapređenje usluga", rekla je Bajić.

Predsednik Opštine Srbobran podsetio je na neke od lokalnih mera pronatalitetne politike, koje su, nesumnjivo, dale rezultate od kada se sprovode.

"Mislim da smo u nekoliko prethodnih godina raznim merama dokazali želju da budemo podrška i pomoć mladim roditeljima koji se odlučuju na širenje porodice. Lokalnim pronatalitetnim merama, koje smo pridružili velikim merama koje je u praksu uvela Republika Srbija, verujem da smo pospešili rađanje dece i unapredili brigu o porodici. Neke od tih mera direktno su uticale da mladi roditelji prve dane sa prinovom lakše prebrode i želimo i dalje da im budemo podrška. Naprimer, izdvajamo novčana sredstva za svako novorođenče, obezbeđujemo vredne poklone kao što su stolice za hranjenje ili auto sedišta za bezbedan preveoz dece, svakom od njih, i mnoge druge. Slična, važna mera pronatalitetne politike je podrška za parove koji se odlučuju na vantelesnu oplodnju, gde smo preuzeli da pored države koja obezbeđuje glavna sredstva, platimo sve dodatne troškove ovog postupka i tako budemo od pomoći bračnim parovima. Podjednako je važna i nematerijalna pomoć, a upravo takva je Škola za trudnice i roditelje, koju organizujemo u Domu zdravlja "Dr Đorđe Bastić". Uz druge mere podrške koje se odnose na đake i studentte, verujem da smo pomogli da neke porodice lakše podižu potomstvo", podsetio je Debeljački.

Prijemu mališana prisustvovali su i Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran, i Кristijana Кočiš, član Opštinskog veća.

srbobran.rs 

Postavio: Administrator dana 2023.06.14   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 43
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen