Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/407/nita-na-ovom-svetu-nije-vanije-od-prie-o-mukarcu-i-eni/

Verzija za tampu / To ScreenviewNIŠTA NA OVOM SVETU NIJE VAŽNIJE OD PRIČE O MUŠKARCU I ŽENI!


Prošli vikend je protekao u znaku kulture. Prestižna književna nagrada "Lenkin prsten", u nedelju je svečano uručena Draganu Jovanoviću Danilovu za pesmu "Stepenište"...


- Ništa na ovom svetu nije važnije od priče o muškarcu i ženi, ali se taj odnos vremenom menja; u 21. veku će taj odnos biti drugačiji i komplikovaniji, žena 21. veka neće biti ona patrijahalna žena od pre 50 ili 100 godina i naravno da to poezija mora pratiti. Ljubav je neprestano putovanje u drugu osobu, to je najuzvišeniji pokušaj prirode da individuu izvede iz sebe i uvede u drugog, kazao je, između ostalog, u svojoj besedi, prilikom primanja nagrade, Dragan Jovanović Danilov, ovogodišnji laureat nagrade "Lenkin prsten".

Ovogodišnju dodelu književne nagrade "Lenkin prsten", koja se jedanaest godina dodeljuje pesnicima za najlepšu ljubavnu pesmu napisanu u periodu između dva novembra, pratili su kulturni sadržaji koji su u tri dana okupili niz ljubitelja kulturnog stvaralaštva.

Najsvečanije je bilo u nedelju. "Lenkin prsten" dodeljen je 11 put, a na osnovu jednoglasne odluke tročlanog žirija, nagrada je pripala Draganu Jovanoviću Danilovu za pesmu "Stepenište" koja je objavljena ove godine u Letopisu Matice srpske.

Pored  niza poslenika kulture, brojne publike i ljubitelja poezije svečanost su uveličali glumci sa predstavom "Od raja do beznjenice" po tekstu i u režiji Zorana Subotičkog, kao i akademski hor Kolegijum muzikum iz Beograda.

Čast da otvori manifestaciju pripala je dr Nebojši Kuzmanoviću, zameniku pokrajinskog sekretara za kulturu u Vladi Vojvodine, a prisutnima su se obratili predsednik žirija dr Zoran Đerić, koji je obrazložio principe kojima se žiri rukovodio prilikom odabira pesme, osvrnuvši se i na sveukupno stvaralaštvo i značaj poetskog izraza pesnika Dragana Jovanovića Danilova, kao i sam dobitnik nagrade "Lenkin prsten". Besedom u kojoj je ukazao na položaj pesnika danas, ali i na lični odnos prema poeziji, Dragan Jovanović Danilov, biranim rečima apravio je osvrt na pesmu Santa Maria Della Salute.

- Ljubav je neprestano putovanje u drugu osobu, to je najuzvišeniji pokušaj prirode da individuu izvede iz sebe i uvede u drugog. Kroz celu pesmu Santa Maria della Salute, ili kroz celu rusku književnost, provlači se uzvišena ideja neostvarene ljubavi. Za Lazu Kostića žena nije samo samo telesna već i duhovna 'venus' i to potvrđuje Santa Maria della Salute, pesma o širenju duše, o cvetanju duše, izazavanom lepotom i magijom jedne žene, kazao je Jovanović između ostalog.

Nagradu su mu uručili predsednik Skupštine opštine Srbobran, Radivoj Paroški, vd direktorka Doma kulture, Branislava Sekulić i Lazar Krajinović, zamenik predsednika opštine Srbobran.

Od potomaka čuvene familije Dunđerski, dodeli nagrade "Lenkin prsten" prisustvovao je, koliko smo uspeli da vidimo, jedino Nikola Tanurdžić iz Novog Sada.

Ovogodišnja manifestacija "Lenkin prsten" osim po pobedničkoj pesmi "Stepenište" ostaće upamćena po frenetičnm aplauzu koji je dobila predstava "Od raja do beznjenice" i nadahnutom izvođenju pesme "Santa Maria Della Salute" na kraju predstave, mladog glumca Ervina Hadžimustafića, koji se u ovom dramskom komadu Zorana Subotičkog pojavljuje u ulozi Laze Kostića. Pomen svakako zaslužuju i ostali akteri predstave provereno ime srpskog glumišta Miodrag Petrović, koji tumači lik Laze Dunđerskog i mlada glumica Jovana Radovanović, koja je Lenku Dunđerski predstavila kao jednu nežnu, duhovnu i zaljubljenu devojku, pomalo zbunjenu i nespokojnu zbog onoga što su njena htenja i onoga što se od nje očekuje. 

Galeriju fotografija možete da vidite ovde.

Počelo je u petak otvaranjem likovne izložbe pod nazivom "U Lenkinom prstenu". Dvadesetak likovnih radova inspirisani misterioznom vezom Lenke Dunđerski i pesnika Laze Kostića, ali i samom manifestacijom "Lenkin prsten" oplemenili su galerijski prostor Doma kulture. Pored autora u galerijskom prostoru na otvaranju izložbe okupili su se ljubitelji likovnog izraza, a izložbu je otvorila direktorka Doma kulture, Branislava Sekulić, ujedno najavivši sve ono što je Dom kulture, ove godine pripremio povodom manifestacije koja bi s obzirom na sadržajnost komotno mogla da se nazove "Lenkini dani".

Galeriju fotografija sa otvaranja izložbe možete da vidite ovde, a našu pažnju posebno je privukao rad akademskog slikara Save Trifunovića, koji je uradio portret Matije Bećkovića, prvog nosioca Lenkinog prstena.

- Gospodin Bećković ne zna da sam uradio ovaj portret. Bila bi mi izuzetna čast da čujem njegovo mišljenje, da vidi sliku i kaže da li mu se dopada, skromno na naše pitanje, da li jedan od najvećih srpskih pesnika zna da je naslikao njega i Lenku, odgovorio je Sava Trifunović.

U subotu održano je veče mladih pesnika, gde su svoje pesničke radove predstavili dečaci i devojčice, učenici ovdašnjih osnovnih škola, a publici koja je došla u salu bioskopa, prikazan je dokumentarni film "Gecini Dunđerski", nastao kao deo serijala dokumentarsnog programa RTS-a "Dvorci Vojvodine". U filmu je prikazan životopis jedne od najuticajnijih i najbogatijih srpskih porodica pre II Svetskog rata. 

Baš kao što bi rekao dr Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, Srbobran čak i da nema ništa osim priče o Lazi i Lenki ima dovoljno sadržaja za bogatu istoriju. Nama, Srbobrancima ostaje u amanet da tu misterioznu, ljubavnu priču negujemo i oplemenjujemo.

S.Š.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign