Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Srbobran i hrišćanstvo, nekad i sad

Szent Tamás apostolra emlékeztek a szenttamásiak


A szenttamási Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban július 3-án ünnepi szentmisével emlékeztek a település nevét viselő Szent Tamás apostolra.


A délelőtt 10 órától kezdődő szertartást Ft. Baranyi László, péterrévei plébános celebrálta. Rajta kívül itt volt még Ft. Juhász György főesperes, kúlai plébános, Ft. Világos Miklós, moholi plébános, Ft. Brasnyó Ferenc esperes, kishegyesi plébános, Ft. Szabadi Károly, verbászi plébános, Ft. Kurin István, kupuszinai plébános, Ft. Magó László, Óbecse-Újfalu plébánosa, Ft. dr. Szöllősi Tibor, temerini plébános, Ft. Gutási Ákos, moholi plébános, Ft. dr. Horváth László, bácsföldvári plébános, Ft. Fuderer László, Óbecse-Belváros plébánosa, Ft. Balažević Dušan, szenttamási káplán és Ft. Zsúnyi Tibor helyi plébános, valamint a kántorok Simovics Balázs Óbecséről és Paska Imre helybeli kántor.

Az ünnepi szentmisén elhangzott szentbeszédet összefoglalva Ft. Baranyi László elmondta, nagyon fontos, hogy nyolc nap alatt, amikor újra együtt voltak az apostolok, mi mehetett végbe Tamás apostolban.

− Már az asszonyok és az emmauszi tanítványok is beszámoltak a csodáról, de benne még mindig ott volt a kételkedés. Ám ez a hitetlenkedés inkább arra vonatkozott, hogy hogyan történhetett mindez. Az apostol jellemvonását nem csak ebből az evangéiumi részből lehet felvázolni, ezért szándékosan tértem ki arra, amit János evangélista is megjegyez, hogy Tamásban volt egyfajta ragaszkodás is az Úr mellett. Mert nagy lelkesedésében azt mondta a többi apostolnak „Menjünk és haljunk meg vele együtt!” Ő tehát sejti a tanítványi élet lényegét: együtt élni és halni a Mesterrel, és kész arra, hogy akár az életét is odaadja Jézusért, akit megismert. A következő színhely az utolsó vacsora terme, amikor Jézus bejelenti, hogy elmegy, Tamás pedig megkérdezi tőle, hogy Uram, hová mész? Mire Jézus azt mondja, “Én vagyok az út, az igazság és az élet”. Ez alatt pedig azt értjük, hogy magához az Istenhez Jézus nélkül nem lehet eljutni. Tamás esetében pedig érdekes, hogy ameddig nem találkozik vele, addig nem is hisz.

Szöveg és fotó: Paraczky László

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Srbobran i hrišćanstvo, nekad i sad" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Postavio: Administrator dana 2023.07.04

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 79
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen