Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4077/szent-tams-apostolra-emlkeztek-a-szenttamsiak/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewSzent Tam├ís apostolra eml├ękeztek a szenttam├ísiak


A szenttamási Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban július 3-án ünnepi szentmisével emlékeztek a település nevét visel┼Ĺ Szent Tamás apostolra.


A délel┼Ĺtt 10 órától kezd┼Ĺd┼Ĺ szertartást Ft. Baranyi László, péterrévei plébános celebrálta. Rajta kívül itt volt még Ft. Juhász György f┼Ĺesperes, kúlai plébános, Ft. Világos Miklós, moholi plébános, Ft. Brasnyó Ferenc esperes, kishegyesi plébános, Ft. Szabadi Károly, verbászi plébános, Ft. Kurin István, kupuszinai plébános, Ft. Magó László, Óbecse-Újfalu plébánosa, Ft. dr. Szöll┼Ĺsi Tibor, temerini plébános, Ft. Gutási Ákos, moholi plébános, Ft. dr. Horváth László, bácsföldvári plébános, Ft. Fuderer László, Óbecse-Belváros plébánosa, Ft. Bala┼żevi─ç Dušan, szenttamási káplán és Ft. Zsúnyi Tibor helyi plébános, valamint a kántorok Simovics Balázs Óbecsér┼Ĺl és Paska Imre helybeli kántor.

Az ünnepi szentmisén elhangzott szentbeszédet összefoglalva Ft. Baranyi László elmondta, nagyon fontos, hogy nyolc nap alatt, amikor újra együtt voltak az apostolok, mi mehetett végbe Tamás apostolban.

− Már az asszonyok és az emmauszi tanítványok is beszámoltak a csodáról, de benne még mindig ott volt a kételkedés. Ám ez a hitetlenkedés inkább arra vonatkozott, hogy hogyan történhetett mindez. Az apostol jellemvonását nem csak ebb┼Ĺl az evangéiumi részb┼Ĺl lehet felvázolni, ezért szándékosan tértem ki arra, amit János evangélista is megjegyez, hogy Tamásban volt egyfajta ragaszkodás is az Úr mellett. Mert nagy lelkesedésében azt mondta a többi apostolnak „Menjünk és haljunk meg vele együtt!” ┼É tehát sejti a tanítványi élet lényegét: együtt élni és halni a Mesterrel, és kész arra, hogy akár az életét is odaadja Jézusért, akit megismert. A következ┼Ĺ színhely az utolsó vacsora terme, amikor Jézus bejelenti, hogy elmegy, Tamás pedig megkérdezi t┼Ĺle, hogy Uram, hová mész? Mire Jézus azt mondja, “Én vagyok az út, az igazság és az élet”. Ez alatt pedig azt értjük, hogy magához az Istenhez Jézus nélkül nem lehet eljutni. Tamás esetében pedig érdekes, hogy ameddig nem találkozik vele, addig nem is hisz.

Szöveg és fotó: Paraczky László

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Srbobran i hriš─çanstvo, nekad i sad" koji je finansijski podr┼żan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podr┼żanom medijskom projektu nu┼żno ne izra┼żavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign