Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Društvo

ĆIRIBU ĆIRIBA!


Svi smo čuli priču o čarobnjaku iz Oza. Međutim, vreme je da upoznate jednog mladog i talentovanog "čarobnjaka" iz Srbobrana.Njegovo ime je Isidor Stanaćev.


Elem, čarobnjak, mađioničar – nama zvuči slično pa smo se malo poigrali rečima, ali ipak treba biti oprezan. Između čarobnjaka i mađioničara postoji značajna razlika.. Prvi su plod mašte, a drugi zaista postoje. Ovo je priča o jednom postojećem mađioničaru u usponu.

Isidor Stanaćev je učenik druge godine poljoprivredne škole u Futogu, smer veterina. Kada ne uči bavi se klasičnim mađioničarstvom. Isidor kaže da je počeo da se bavi ovim hobijem kada je imao 13 ili 14 godina. Isprva se malo “zezao” radeći trikove za sebe i drugare. On i jedan njegov drugar su zajedno kupili početnu opremu, ali kako se drugar u međuvremenu “ohladio”, Isidor je odlučio da malo ozbiljnije uroni u svet trikova. 

Nje prošlo previše do njegovog prvog javnog nastupa. Pre dve godine Isidorov prvenac se odigrao na Goliji tokom zimovanja sa školom. Profesor Mataruga je prepoznao njegov talenat te ga uključio u deo programa koji je bio organizovan za tadašnje učenike i to je prošlo ok, uprkos početnoj tremi sa kojom se ponekad i dan danas suočava. Obično na početku nastupa, kod prve tačke. Kako kaže, nakon što obavi taj prvi trik – trema nestaje i posle sve ide glatko.

Važna stvar koju nam je objasnio jeste to da u onome što mi, laici, poznajemo kao “izvođenje trikova” postoji sijaset različitih disciplina. Za primere nam je naveo iluzionizam, hipnotizam, umeće izbavljanja (escape-artist) te klasično mađioničarstvo i objasnio da on možda najviše pronalazi u ovom poslednjem.

Razlog za to su mađioničarski rekviziti koji su za ovaj ogranak najdostupniji za nabavku. Upravo oprema je ono po čemu se sve ove discipline prvenstveno razlikuju. Svaka od njih zahteva različitu opremu, a one se razlikuju po tipu, ceni i drugim stvarima. "Lepak" koji ih drži na okupu je zajednički smisao i cilj: proizvesti kod publike efekat čuđenja nad nadprirodnim, koje se dočarava veštim upravljanjem pažnje posmatrača.

Kao klasični mađioničar, Isidor već neko vreme ne izvodi trikove samo za sebe i bližu okolinu već odnedavno i profesionalno nastupa kao animator. Sve češće ga zovu da nastupa, najčešće na rođendanima. Trenutno sarađuje zajedno sa Tamarom Šijačić, koja je isto animator, a planira i da polako proširi “biznis”. Uživa radeći sa malom decom i tvrdi da je to prava stvar jer, kako Isidor kaže:

- Oni ti odmah kažu da li je trik dobar ili nije, a vrlo radosno reaguju na dobar i uspešan trik.

Polako nabavlja rekvizite i sada je tu već pozamašna kolekcija. Trenutno radi na tome da nabavi pravo čarobnjačko odelo i uvežbava nove trikove. Neke od njih “kupuje” ali smatra da ”to i nije baš dobro, jer, kupljeni trikovi su već objašnjeni na internetu, a trik koji izgubi svoju misteriju gubi i svoju draž”.

Iz tog razloga, Isidor na kreativan način osmišljava svoje nove trikove i nalazi način kako da pribavljene rekvizite upotrebi na originalan način. Tajnu svoje magije ne otkriva nikada.  

Podršku je dobio sa više strana. Najviše od majke kojoj je posebno zahvalan. Iz razgovora sa Isidorom vrlo lako se zaključi da je u pitanju jedan zreo, inteligentan, lepo vaspitan momak. Od hobija, polako pravi nešto veće, nešto što će ga možda obeležiti u godinama koje su pred njim.  On je svog zeca izvukao iz šešira i odlučio je da ne sedi skrštenih ruku. U ovoj neobičnoj disciplini pronašao je zdrav način da se uključi u zajednicu i zauzme svoje mesto.  Radi nešto u čemu uživaju i on i publika, a usput (za sada)  zaradi džeparac. Kako sam kaže, gleda da ga uloži u nove rekvizite i stvara neke nove, kompleksnije predstave.

I za kraj evo jednog trika, koji je Isidor izveo specijalno za posetioce našeg portala:

M.Š. 

Postavio: Administrator dana 2016.11.15   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 56
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen