Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4098/za-energetsku-sanaciju-kua-novih-9-miliona-dinara/

Verzija za tampu / To ScreenviewZA ENERGETSKU SANACIJU KUĆA NOVIH 9 MILIONA DINARA


Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je danas ugovore o sufinansiranju programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u 131 lokalnoj samoupravi. U Opštini Srbobran, u čije ime je ugovor potpisao Radivoj Debeljački, predsednik Opštine, biće realizovani projekti vredni ukupno devet miliona dinara, od čega su Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava obezbedili po 4,5 miliona.


U okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji", Ministarstvo će za ove subvencije izdvojiti ukupno jednu milijardu, a gradovi i opštine 800 miliona dinara.

"I u ovoj godini nastavljamo sa sprovođenjem programa za naše građane kroz koji im pomažemo da unaprede energetsku efikasnost na svojim stambenim objektima. Od kako je Ministarstvo rudarstva i energetike pokrenulo ove projekte, aktivno smo se uključili u njihovu realizaciju, odziv je uvek bio dobar i isto očekujemo i ovoga puta. Raduje nas što stvaramo mogućnost za građane da kroz subvencije koje ovezbeđuju država i lokalna samouprava, uz njihova izdvajanja, poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova, uštede energiju i tako daju svoj doprinos uštedama na najvišem nivou. Pozivamo sve preduzetnike koji imaju interes da se uključe u ovu aktivnost, isprate naše pozive i prijave se za izvođenje radova, jer to je prvi korak u realizaciji celog projekta. Očekujemo da do kraja godine imamo potpisane prve ugovore sa građanima i krenemo u rad", rekao je nakon potpisivanja ugovora Radivoj Debeljački, predsednik Opštine Srbobran.  

"Energetska efikasnost se tiče svih nas, ne samo države i Vlade, već svih vas jedinica lokalnih samouprava, opština, gradova, industrije, privrede malih i velikih preduzeća. To je zadatak u kome svi moramo da učestvujemo", rekla je Đedović. Ovaj program Ministarstvo sprovodi već tri godine i podrazumeva pomoć građanima da zamene vrata, prozore, postave izolaciju, ugrade efikasne kotlove i postave solarne panele, kako bi se kroz saradnju i zajednički rad učinilo što više na energetskoj tranziciji.

Кada je reč o konkretnom programu sanacije porodičnih kuća i stanova u protekle tri godine, oko 20.000 domaćinstava je bilo u prilici da sprovede neku meru, a po prvi put u okviru ovogodišnjeg programa građani će moći da dobiju i 65 odsto subvencije, umesto dosadašnjih 50 odsto. "Prvi put na ovom javnom pozivu građani mogu da dobiju i do 65 odsto subvencije ako se prijave za više od jedne mere. Prednost imaju opštine koje su najmanje razvijene i kod kojih je visoko zagađenje. Njih je bilo 49 na ovom pozivu", rekla je ministarka. Između 8.000 i 9.000 domaćinstava moći će da smanji potrošnju energije, navela je Đedović, a uštedeće se 90 miliona kilovat sati.

Projekat će trajati pet godina, javni poziv biće raspisan svake godine i očekuje se da 50.000 domaćinstava uz subvencije primeni neku od mera energetske efikasnosti a za to će ukupno biti izdvojeno 50 miliona dolara uz pomoć Svetske banke. "Trajaće pet godina, svake godine će biti slični pozivi. Ono što je važno - nema rokova. Građani nemaju rok za prijave, poziv je otvoren cele godine. Očekujemo da će 50.000 domaćinstava da primi subvencije za šta je opredeljeno 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom i drugim finansijskim institucijama", rekla je ministarka.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign