Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4106/uskoro-konkurs-za-popisivae/

Verzija za Ütampu / To ScreenviewUSKORO KONKURS ZA POPISIVA─îE!


Ove godine sprovodi se Popis poljoprivrede u skladu sa Zakonom („Slu┼żbeni glasnik RS“, br. 76/21). Nakon sprovo─Ĺenja Popisa poljoprivrede 2012. godine i Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018, realizacija Popisa poljoprivrede 2023. obezbedi─çe kontinuitet u prikupljanju strukturnih podataka iz oblasti poljoprivrede.


Ovim popisom dobija se sveobuhvatni, me─Ĺunarodno uporedivi pregled strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede, kao  i osnov za kreiranje odr┼żive agrarne politike.  Rezultati Popisa poljoprivrede 2023. omogu─çi─çe i a┼żuriranje okvira za sprovo─Ĺenje redovnih statisti─Źkih istra┼żivanja uskla─Ĺenih sa me─Ĺunarodnim standardima, koja, zajedno sa strukturnim istra┼żivanjima, predstavljaju okosnicu sistema statistike poljoprivrede.

Zakonska osnova

Popis se sprovodi u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine („Slu┼żbeni glasnik RS“, br. 76/21).

Primenjeni instrumenti, obuhvat, obele┼żja i standardizacija koncepta i definicija u skladu su sa Svetskim programom Popisa poljoprivrede 2020. Ujedinjenih nacija, uredbom Evropskog parlamenta i Saveta o objedinjenoj statistici poljoprivrednih gazdinstava (Regulation [EC] No 2018/1091 of the European parlament and of the Council of 18. July 2018, on integrated farm statistics) i metodologijom Evrostata.

Jedinice posmatranja

Jedinice posmatranja u Popisu poljoprivrede 2023.  su poljoprivredna gazdinstva teritoriji Republike Srbije, bez obzira na status (porodi─Źna gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i preduzetnika).

U cilju što kvalitetnijeg obuhvata, Adresar poljoprivrednih gazdinstava  je formiran  uparivanjem evidencija iz razli─Źitih izvora: Statisti─Źkog registra poljoprivrednih gazdinstava, Statisti─Źkog poslovnog registra, Registra poljoprivrednih gazdinstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i rezultata Popisa stanovništva, doma─çinstava i stanova 2022. godine.  Adresar sadr┼żi oko 680 hiljada jedinica od kojih treba prikupiti podatke u Popisu.

Predmet popisa i metod prikupljanja podataka

đÜako se Popis poljoprivrede 2023. sprovodi po modularnom principu, osnovna obele┼żja o poljoprivrednim gazdinstvima: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije koriš─çenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke prikupljaju se potpunim obuhvatom jedinica posmatranja. Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja bi─çe preuzeti iz administrativnog izvora -  evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Podaci za ostala obele┼żja (navodnjavanje površina pod usevima, na─Źin dr┼żanja stoke, obrada i odr┼żavanje zemljišta, upotreba ─Ĺubriva, poljoprivredni objekti, mehanizacija i oprema) bi─çe prikupljeni na uzorku.

Podaci ─çe se prikupiti metodom intervjua na terenu, od 1. oktobra do 15. decembra, na osnovu Adresara poljoprivrednih gazdinstava. Popisiva─Źi ─çe podatke unositi direktno u elektronski Upitnik na laptopu (metod CAPI). Gazdinstva pravnih lica mo─çi ─çe da se popišu samostalno, unosom podataka u veb-Upitnik (metod CAWI).

Finansiranje i organizacija Popisa

Popis poljoprivrede 2023. priprema, organizuje i sprovodi Republi─Źki zavod za statistiku, u skladu sa Zakonom o Popisu poljoprivrede 2023. godine („Slu┼żbeni glasnik RS“, br. 76/21 ) i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA (Instrument Pre-accession Assistance) 2018.

Finansiranje Popisa obezbe─Ĺuje se iz pretpristupnih fondova EU, u okviru IPA 2018, i iz bud┼żeta Republike Srbije, u skladu sa zakonom.

Planirano je da u Popisu poljoprivrede 2023. u─Źestvuje oko 3 000 popisiva─Źa, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora.

S obzirom na potreban broj kandidata, opštinski i regionalni koordinatori su iz redova zaposlenih u Zavodu. Radi obezbe─Ĺivanja jedinstvenog postupanja u tuma─Źenju i primeni metodologije, prema planu i programu Zavoda, u toku maja meseca organizovana je ─Źetvorodnevna obuka za regionalne, a u toku juna meseca petodnevna obuka za opštinske koordinatore. Formiranje tro─Źlanih popisnih komisija (157) u opštinama izvršeno je do kraja maja, kako bi se omogu─çila logisti─Źka podrška Zavodu u realizaciji popisnih aktivnosti do nivoa lokalne administracije.

Izbor popisiva─Źa

Javni poziv (konkurs) za prijavljivanje kandidata za popisiva─Źe objavljuje se 15. avgusta 2023. godine u 8.00 ─Źasova na veb-sajtu Zavoda (www.stat.gov.rs) i sajtu Popisa (popispoljoprivrede.stat.gov.rs), kao i u sredstvima javnog informisanja. Elektronsko prijavljivanje vrši se od 15. avgusta (od 8.00 ─Źasova) do 21. avgusta (do 20.00 ─Źasova) 2023. godine, preko aplikacije koja je dostupna samo na sajtovima Zavoda: www.stat.gov.rs i popispoljoprivrede.stat.gov.rs. Rangiranje kandidata za popisiva─Źe za obuku vrši se prema bodovima ostvarenim prijavom i na intervjuu. đÜona─Źna lista kandidata koji se pozivaju na obuku bi─çe objavljena 07. septembra 2023. godine na sajtovima Zavoda, na sajtovima opština i na vidnom mestu u sedištima Popisnih komisija. Završna selekcija popisiva─Źa vrši se na osnovu uspeha na petodnevnoj obuci koja ─çe se realizovati u jednom od dva termina u periodu od 18. do 29. septembra.

Izbor, obuka i anga┼żovanje kandidata bi─çe u skladu sa Procedurom za izbor popisiva─Źa koju je propisao i na sajtu popispoljoprivrede.stat.gov.rs. objavio Republi─Źki zavod za statistiku,  u cilju transparentnosti samog procesa i izbora najboljih kandidata koji ─çe mo─çi da odgovore na slo┼żene metodološke zahteve ovog Popisa.  

Objavljivanje rezultata

Republi─Źki zavod za statistiku obra─Ĺuje i objavljuje podatke, kao i posebne studije.

Rezultati Popisa bi─çe objavljeni u skladu sa rokovima predvi─Ĺenim Zakonom, i to: preliminarni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a kona─Źni – sukcesivno do 31. decembra 2025. godine. Popisni rezultati objavi─çe se na sajtu Republi─Źkog zavoda za statistiku, isklju─Źivo u vidu agregiranih podataka, do nivoa naselja (prema lokaciji gazdinstva) za osnovna obele┼żja, odnosno do odgovaraju─çeg nivoa u zavisnosti od nivoa preciznosti koju obezbe─Ĺuje veli─Źina uzoraka.  

Obaveza u─Źeš─ça u Popisu i zaštita podataka

U─Źeš─çe u Popisu je obavezno, a posebna pa┼żnja, u svim fazama realizacije Popisa,  posveti─çe se zaštiti podataka. Svi neposredni izvršioci Popisa du┼żni su da postupaju u skladu sa zakonom i da podatke do kojih dolaze u toku popisivanja ─Źuvaju kao poslovnu tajnu. Svako odbijanje davanja podataka ili davanje neta─Źnih podataka i svaka zloupotreba slu┼żbenih statisti─Źkih podataka  povla─Źi prekršajnu odgovornost, u skladu sa zakonom.

đÜontrola kvaliteta podataka prikupljenih Popisom

Neposredno nakon Popisa sprovodi se đÜontrola  kvaliteta podataka, ponovnim popisivanjem doma─çinstava u izabranim popisnim krugovima kako bi se ocenile  greške u obuhvatu i greške u odgovorima na izabrana popisna pitanja (koriš─çeno poljoprivredno zemljište, broj stoke i prodaja poljoprivrednih proizvoda).

U cilju blagovremenog informisanja, svi zainteresovani, a posebno kandidati za popisiva─Źe, mogu da prate veb-sajt: https://popispoljoprivrede.stat.gov.rs/gde se mogu na─çi sve potrebna i aktuelna obaveštenja, kao i pripremljeni metodološki instrumenti za sprovo─Ĺenje Popisa poljoprivrede 2023.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign