Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4112/kako-do-boljeg-poloaja-i-kvalitetnijeg-ivota-roma-u-naoj-sredini/

Verzija za tampu / To ScreenviewKAKO DO BOLJEG POLOŽAJA I KVALITETNIJEG ŽIVOTA ROMA U NAŠOJ SREDINI?!


Ovo je bila tema današnje posete poslanice u Skupštini Vojvodine, Jelene Jovanović, koja je došla da poseti našu lokalnnu samoupravu razgovara sa čelnicima opštine i Romima koji žive ovde, a između ostalog jedan od rezultata ove posete mogao bi biti sažet u rečenici "Ciganske vatre vraćaju se kući" tako da će krajem ovog meseca biti održane u Jamurama.


Prilikom posete Jovanovićeva je obišla romsko naselje, bila gost u nekoliko porodica, a posetila je i pekaru "Naš Zelenjak" gde je razgovarala sa zaposlenima i vlasnikom, čula sa kakvim se problemima sreću tokom rada, ali i uputila ih kako da koriste pogodnosti za preduzetnike, a pre svega Rome obezbeđuje Vlada Vojvodine.

- Verujem da kao predstavnica Skupštine Vojvodine i Nacionalnog saveta Roma Jelena Jovanović može da bude značajna podrška našim naporima i akcijama kojim unapređujemo položaj Roma. Razgovarali smo o obrazovanju, zdravstvu, zapošljavanju, kulturi i drugim oblastima i prostorima za saradnju i unapređenje položaja Roma i naših odnosa. Prva naša akcija biće ponovno organizovanje 'Ciganskih vatri', u narednih dvadesetak dana, i cilj nam je da ovu manifestaciju od sada organizujemo u kontinuitetu. Ponovo ćemo uspostaviti ovu tradiciju. S druge strane, ističemo primer naše zaposlene Lidije Fan, koja je svojim trudom i obrazovanjem dokazala da treba da bude deo lokalne administracije i danas radi na veoma bitnim projektima za našu opštinu Srbobran. To je primer na koji treba da se ugledaju i drugi mladi Romi, rekla je Milica Zarić, zamenica predsednika Opštine Srbobran medijima nakon razgovora sa Jelenom Jovanović.

Pored Zarićeve, među domaćinima koji su dočekali poslanicu Jovanović bili su predsednik opštine, Radivoj Debeljački i dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća.

- Imali smo veoma sadržajan razgovor o položaju Roma u opštini Srbobran i načinu kako taj položaj unaprediti u cilju njihove snažnije integracije u sve društvene tokove. Za našu nacionalnu zajednicu veoma je važno da svim mladim ljudima pružimo šansu da se obrazuju sa svojim vršnjacima i raduje nas činjenica da će sa početkom nove školske godine romskim đacima biti uručen školski pribor. Takođe, složili smo se da je značajno i potrebno svim članovima romske zajednice približiti zdravstvenu zaštitu, edukovati ih o potrebi preventivnih pregleda i mogućnostima da dobiju u svom gradu razne zdravstvene usluge. Na ovom polju razgovarali smo o konkretnim akcijama sprovođenja osnovnih pregleda i uverena sam da će one biti organizovane veoma brzo. Dobili smo i uveravanja da se u spisak kulturnih manifestacija u Srbobranu vraćaju 'Ciganske vatre', tradicionalno druženje Roma i skup romskih KUD-ova koje je zbog pandemije COVID poslednje tri godine bilo izostalo, ali sada se krajem avgusta ponovo vraća. Za nas je veoma važno da očuvamo kulturno, muzičko i jezičko nasleđe naše nacionalne zajednice i slobodno mogu reći da su 'Ciganske vatre' jedna od najvažnijih manifestacija ove vrste u Vojvodini. Razgovarali smo kako je sadržajno proširiti i kako bi bilo najbolje organizovati je u romskom naselju u Srbobranu, u Jamurama, gde se nekada davno održavala. Zadovoljni smo položajem Roma u Srbobranu, Turiji i Nadalju i vidim da se na ovom polju čine ozbiljni napori. Istovremeno, uvek ima prostora da se on unapredi i poboljša, ali za to je potrebna saradnja i obostrana volja za rad", rekla je Jovanović i kao potvrdu ovih aktivnosti navela da se po prvi put dogodilo da je jedna šestočlana romska porodica dobila seosku kuću u Nadalju. "Vidimo da Roma ima u ustanovama a najbolji primer toga je naša mlada Lidija Fan koja radi u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj Srbobran na pisanju i pripremi projekata ne samo za romsku nacionalnu zajednicu već za celu opštinu Srbobran", istakla je Jovanović.

 
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign