Srbobran.net web portal


http://srbobran.net/news/1/4118/a-mi-magyar-koezoessguenk-megmaradt/

Verzija za tampu / To ScreenviewA mi magyar közösségünk megmaradt


Szentmisével, alkalmi koncerttel és tűzijátékkal ünnepelt a szenttamási...


A szenttamási magyarság is a 22 évvel felújított kálvárián tartott ünnepi szentmise és koncert keretében emlékezett Szent István királyra.

A szombat esti ünnepi istentiszteleten Zsúnyi Tibor helyi plébános mellett jelen volt ft. Szabadi Károly verbászi plébános és Brasnyó Ferenc kishegyesi esperes plébános. A főcelebráns Retkes Zsolt mélykúti káplán volt, aki a szentbeszédben az államalapító történelmi jelentőségű tevékenységének fontossága mellett hangsúlyozta, István király, mint igazi, elkötelezett Krisztust követő ember mindig tudta, mikor kell feltekinteni az Istenre, vagy az égiekre, hogy belőlük merítkezve tudjon mindig tovább lépni.

A szentmise alatt az énekeket a hívekkel együtt a jánoshalmi Hetvenszer Hétszer zenekar biztosította, aki később egyórás önálló koncertet is tartott Istenről, hazáról, emberi érzésekről. Magyar költők megzenésített és meghangszerelt versei mellett bibliai témájú dallamokat és néhány, más szerzőtől származó éneket adtak elő.

A szentmise végén Zsúnyi Tibor ünnepi gondolatában emlékeztetett arra az evangéliumi részletre, miszerint aki házat és hazát sziklára épít, jöhetnek bármilyen külső körülmények, az megmarad:

‒ Hogy ki hogyan tiszteli Szent Istvánt, azt mindenki másképpen méri, de jó arra gondolni, hogy az ő törekvéseinek köszönhető, hogy ma magyarul beszélünk, hogy egy közösséget alkotunk. Nagyon sok nemzet elveszett a világ történelmének fergetegében, de a mi magyar közösségünk nagyon sok mindenen átment és megmaradt. Egyedül vagyunk itt a nagy nemzetek tengerében, mégis meg tudtuk őrizni a mi magyarság tudatunkat, és jó az, hogy ha így gondolunk Szent Istvánra.

A kálvárián tartott ünnepség ezúttal is tűzijátékkal zárult.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Srbobran i hrišćanstvo, nekad i sad" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign