Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Srbobran i hrišćanstvo, nekad i sad

PROSLAVA CRKVENOG PRAZNIKA - UZVIŠENJE SVETOG KRSTA


Juče je veliki broj građana u katoličkoj crkvi učestovao u obeležavanju praznika čije ime nosi ova crkva -UZVIŠENJE SVETOG KRSTA. Svečanom misom, kulturno umetničkim programom, dodelom nagrada i priznanja i konačno sa dva koncerta, uz učešće niza zvanica svečanost je okončana uz vatromet na nebu iznad katoličke crkve.


Službovao je župan Zsúnyi Tibor, a posebni gosti manifestacije, čiji su pokrovitelji Dom kulture u saradnji sa lokalnom samoupravom, bili su gradonačelnici Orošhaze, Dávid Zoltánt i gradonačelnik Janošhalme, Czeller Zoltán. 

- Srbobran je još jednom istakao svoju multikulturalnost i potvrdio da je ona sastavni deo našeg identiteta. Raduje nas da ovaj važan dan mađarske nacionalne zajednice pripremamo i obeležavamo zajedno, da misi i kulturno-umetničkom programu prisustvuje iz godine u godinu sve više ljudi, a posebno nas raduje mogućnost da u danima praznika budemo domaćini našim prijateljima iz Orošhaze i Janošhalme, bratskih gradova. Кoristimo priliku da naše odnose učvrstimo i unapredimo, u korist svih naših građana sa obe strane granice, kazao je između ostalog Radivoj Debeljački, predsednik opštine Srbobran. 

Orošhaza, naša pobratimljena opština već treće godine uzastopce na ovaj dan daje nagradu nekom od naših sugrađanina. Prvu nagradu grada Orošhaza, 2021. godine je dobio Ifju Zoltan koji nas je pre nekoliko dana zauvek napustio i koga smo 11. septembra ispratili na večni počinak. Juče mu je minutom ćutanja odata pošta.

Prošle godine je ovu nagradu dobio Laslo Paracki, novinar, koji neumorno radi na unapređenju i učvršćivanju odnosa između Srbobrana i Orošhaze.

Ove godine nagradu Grada Orošhaze dobio je Janoš Harangozo, (u Srbiji poznat kao Majstor) za sveukupan doprinos uzgoju sitnih životinja, nosilac više međunarodnih priznanja. Nagradu mu je uručio Zoltan David, gradonačelnik Orošhaze.

Gradonačelnici gradova pobratima u Mađarsku su se vratili sa poklonom koji je stigao iz naše opštine, naime dar naše opštine kao sećanje na ovaj susret uručili su gostima Radivoj Debeljački, predsednik opštine, Kristijan Kočiš, opštinski većnik i odbornik Brašnjo Nandor. U Mađarsku su poneli Srbobranski viski koji je poklonio i proizveo Milan Milošev. 

Bio je ovo šesti put da se na ovaj način obeležava slava Rimokatoličke crkve u Srbobranu, a drugi put da se slavilo u crkvenoj porti. Učešće je uzeo veliki broj kulturno umetničkih stvaralaca iz naše opštine, članovi udruženja nevladinog sektora, a nastupi je specijalni gost iz Mađarske, velika zvezda tamošnje scene, glumac i muzičar Bereczki, koji je popular i kod nas što je dokazano njegovim odličnim nastupom gde je publika zajedno sa njim pevala a svaka pesma ispraćena je velikim aplauzom. Nakon koncerta mnogo mladih sugrađana strpljivo je čekalo na njegov autogram i selfy sa mađarskom zvezdom.

Svečanost je krunisana koncertom grupe nadaleko poznatih Szenttamási Betyárokkal. Nastupili su u proverenom sastavu: Tóth Tibor, Móricz Attila, Kraszulyák Károly, Hodonicki Zoltán, Fodor Ferenc, Hulala József, Szép Roland, Kenderesi Zoltán.

Čitavu manifestaciju Srbobran.net je pratio u realnom vremenu na svojim stranicama na vodećim društvenim mrežama i zabeležili smo više hiljada poseta sadržaju koji smo ponudili našim posetiocima.

Prva katolička crkva u Srbobranu na mestu sadašnje, sagrađena je 1783. godine od naboja sa trščanim krovom, a današnji izgled je dobila 1902. godine.

Tóth Tibor, Móricz Attila, Kraszulyák Károly, Hodonicki
Zoltán, Fodor Frerenc, Hulala József, Szép Roland és Kenderesi
Zoltán.

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Srbobran i hrišćanstvo, nekad i sad" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  

Postavio: Administrator dana 2023.09.15

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 85
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen