Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Zdravstvo

USPEŠNA AKCIJA DERMATOLOGA U NAŠEM DOMU ZDRAVLJA


U subotu Dom zdravlja je bio prepun pacijenata koji su hteli da iskoriste priliku i urade preventivni specijalistički pregled kod dermatologa. Četiri dermatologa su radili sve dok nije pregledan i poslednji pacijent, a ukupno kroz ordinacije je prošlo 173 naša sugrađana.


- Ovo je po prvi put organizovana akcija besplatnih preventivnih pregleda u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, i upravo, zaključili smo da smo na pravom mestu. Ta rizik grupa građana, odnosno rizična populacija, jeste seosko i poljoprivredno stanovništvo koje je zbog prirode svog posla izloženo većoj UV radijaciji. Zato i viđamo, u različitim mestima, različite procenta karcinoma kože, pa smo tako u jednom mestu ranije, imali čak 30 odsto otkrivenih karcinoma u ukupnom broju pregledanih pacijenata. Raduje nas odličan odziv građana u Srbobranu, mestu gde inače nema dermatologa, tako da smo bili na pravom mestu. Imamo novootkrivenih melanoma, što nam govori koliko je značajna rana dijagnoza i ovakvi preventivni pregledi, u suštinskom smislu. Imamo nameru da besplatne preventivne preglede obavimo u svim mestima u kojima nema dermatologa, i naravno u fokusu ostaje rizična populacija poljoprivredno orijentisanog stanovništva u seoskim sredinama”, rekla je prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije, koja je u Domu zdravlja pregledala Srbobrance.

Prema njenim rečima, uočene su 34 suspektne promene na koži, od čega tri melanoma, devet bazocelularnih promena i ostalo su bili atipični mladeži. To znači da je 20 odsto pregledanih građana opštine Srbobran, upućeno sa dijagnozom na dalju dijagnostiku i lečenje.

Prof. dr Tiodorović je uputila apel svim građanima da obrate pažnju na promene na svojoj koži, i ukoliko primete nešto, obavezno posete lekara. 

Postavio: Administrator dana 2023.09.18

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 93
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen