Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Ekonomija

PO─îINJE POPIS POLJOPRIVREDE 2023


Od 1. oktobra do 15. decembra 2023. godine u Republici Srbiji bi─çe sproveden Popis poljoprivrede 2023. (Popis), koji priprema, organizuje i sprovodi Republi─Źki zavod za statistiku (RZS) u skladu sa Zakonom o popisu poljoprivrede 2023. („Slu┼żbeni glasnik RS“, br. 76/21) i u okviru projekta pretpristupnih fondova Evropske unije IPA (Instrument Pre-accession Assistance) 2018. Popis poljoprivrede 2023, kao i Popis stanovništva koji je sproveden u 2022. godini, 


Evropska unija je finansirala sa 55,17% sredstava. Primenjeni instrumenti, obuhvat, obele┼żja i standardizacija koncepta i definicija u skladu su sa Svetskim programom popisa poljoprivrede 2020. (FAO–UN), uredbom Evropskog parlamenta i Saveta o objedinjenoj statistici poljoprivrednih gazdinstava (Regulation [EC] No 2018/1091 of the European parlament and of the Council of 18 July 2018, on integrated farm statistics and repealing Regulations [EC] No 1166/2008 and [EU] No 1337/2011) i metodologijom Evrostata.

Osnovni ciljevi Popisa su:

Kontinuitet u obezbe─Ĺivanju sveobuhvatnog, me─Ĺunarodno uporedivog, pregleda strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede, Proizvodnja statisti─Źkih podataka potrebnih za kreiranje odr┼żive agrarne politike, A┼żuriranje Statisti─Źkog registra poljoprivrednih gazdinstava, koji obezbe─Ĺuje okvir za sprovo─Ĺenje redovnih statisti─Źkih istra┼żivanja uskla─Ĺenih sa me─Ĺunarodnim standardima, koja, zajedno sa strukturnim istra┼żivanjima, predstavljaju okosnicu sistema statistike poljoprivrede.

U Popisu ─çe biti popisana:

Porodi─Źna poljoprivredna gazdinstva, Privredna društva, zemljoradni─Źke zadruge, drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani da prete┼żno obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje, Privredna društva, zemljoradni─Źke zadruge, drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani u drugoj delatnosti koji imaju organizacione delove u kojima se obavlja delatnost poljoprivredne proizvodnje.

Kako se Popis sprovodi po modularnom principu, osnovna obele┼żja o poljoprivrednim gazdinstvima: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije koriš─çenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke prikupljaju se potpunim obuhvatom jedinica posmatranja. Podaci o organskoj proizvodnji bi─çe preuzeti iz administrativnog izvora – evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Podaci za ostala obele┼żja (navodnjavanje površina pod usevima, na─Źin dr┼żanja stoke, obrada i odr┼żavanje zemljišta, upotreba ─Ĺubriva, poljoprivredni objekti, mehanizacija i oprema) bi─çe prikupljeni na uzorku.

Kao neposredni izvršioci u Popisu radi─çe 253 opštinska koordinatora i 2.842 popisiva─Źa. Pojedine poslove pripreme, organizacije i sprovo─Ĺenja popisa porodi─Źnih gazdinstava na teritoriji opština i gradova RZS obavlja preko popisnih komisija koje su imenovane u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave. U obavljanju pojedinih poslova u vezi s Popisom, pored RZS-a uklju─Źeno je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 
Od 28. septembra do 15. decembra 2023. godine u RZS-u je organizovan rad info-centra sa zadatkom da pru┼ża sve neophodne informacije stanovništvu putem besplatne telefonske linije: 0800 444 005.


 

Postavio: Administrator dana 2023.09.29

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 76
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen