Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Crna hronika

SLIKA I PRILIKA!


Ovo su slike ovih dana koje na neki način dosta govore o nama. Dve su stigle od naših prijatelja, posetilaca sajta, a ove u Zmaj Jovinoj slikali smo u četvrtak...


Sa znatiželjom i najčešće nevericom  ljudi su prolazili Zmaj Jovinom ulicom i gledali šta to piše u izlozima dve radnje. Uglavnom pitanje koje se samo od sebe nameće je o čemu se radi, ko to zatvara i zašto, knjižaru "Lana" i frizersku radnju "Buda", a kroz razgovor saznali smo da istu sudbinu čeka i radnja na samom uglu, prodavnicu igračaka "Raf".

Sva tri lokala su u vlasništvu Crkvene opštine i decenijama crkva te lokale izdaje u zakup. Knjižara "Lana", kako smo čuli, na ovoj adresi je dvadeset pet, frizerska radnja "Buda" dvadeset, a "Raf" ima najmanji staž. Deset godina je u lokalu na ćošku. Svi vlasnici ovih radnji imaju petogodišnje ugovore o zakupu, a saznajemo ističu im u januaru iduće godine.

Na blagoslov Vladike, Crkveni odbor doneo je odluku da lokale renovira i obnovi zgradu. Zbog toga će zakupci morati da napuste prostorije po isteku ugovora o zakupu.

Kako smo saznali nakon renoviranja lokali će na licitaciju. Ko će ući u zakup, zavisiće od ponude, a lokale će dobiti zainteresovani koji daju najbolju ponudu, odnosno koji ponude najviše novaca za zakup.

Ono što smo čuli od zakupaca, niko nema ništa protiv da se lokali renoviraju. Svi su jedinstveni da to treba da se uradi, ali ono što ih boli i zbog čega su, revoltirani odlukom Crkvenog odbora, istakli natpis na radnjama je odnos zakupodavca prema njima. Kažu da su se nadali da će ipak posle toliko godina uspeti da se dogovore i nađu zajednički jezik.

Baš kada smo fotografisali izloge i dok smo razgovarali sa Lanom, Jasnom i "Rafom" naišao je i Saša Gavanski, jedan od dvojice iz Crkvenog odbora čije prezime se nalazi na postavljenim transparentima u izlozima. Nije mu prijatno i tražio je da se to ukloni, jer kako on kaže, nikog on ne zatvara i on samo radi, kao član Crkvenog odbora, ono za čega su dobili blagoslov  Vladike. I on je fotografisao izloge.

Za naš sajt Vladimir Rankov je rekao da u ovoj odluci Crkvenog odbora nema ništa lično i da ne razume ovakav gest zakupaca. Njih niko ne zatvara, ističe im ugovor o zakupu i potpuno normalno je da nakon renviranja lokali budu na licitaciji, potvrdili su ostali članovi Crkvenog odbora, koji su ovu odluku, kako saznajemo doneli jednoglasno.

Neprijatna situacija nesumnjivo. Ovi preduzetnici će morati nakon dvadesetak i više godina da stave ključ u bravu na svojim radnjama i da potraže nove lokale gde će od sada da rade. NIšta nije na njihovoj strani. Sve je protiv njih ovaj put.

Vlasnik prodavnice "Raf" nema primedbe na odluku da se prostorije renoviraju, (nemaju ni Jasna, ni Lana) kao ni da se ide na licitaciju, pa, kako kaže, neka u zakup uđe onaj ko ponudi najviše. Ono što njemu smeta je odluka da se na licitaciju ide tek nakon renoviranja.Bilo bi mu mnogo lakše da je licitacija ranije, pa ako na licitaciji prođe, stavio bi nekoliko meseci radnju u mirovanje, dok se renovira, a ako izgubi, onda bi znao da mora da potraži novi lokal za svoj posao. Ovako kaže, moraće da zatvori radnju, jedino je to izvesno, gde će, šta će, u ovom trenutku ne zna.

Na Facebooku se uveliko vodi polemika na ovu temu, jer mnogima je ovo upalo u oči, pa se javnost podelila. Zbog toga ovaj tekst. Da predstavimo činjenice, a svako ima pravo na mišljenje.

Još dve slike naše stvarnosti su stigle od naših posetilaca. Jedna sa puta za Feketić, a druga sa puta ka Sirigu. Blato na asfaltu, a vozila nedovoljno obeležena.

Druga je zanimljiva da pokaže dokle ide naša "inventivnost". Na putu je otkačena prikolica, a iza nje trokut, tako da izgleda da je neki kvar u pitanju. Tako izgleda sve dok ne dođe kombajn iz obližnje njive. Tada se magistralni put pretvara u pistu za utovar prikolice. U međuvremenu vozila se zaustavljaju i propuštaju neizmenično.

Sve je to Srbija danas. Sve smo to mi i naše naravi, navike i specifikumi. Život...

S.Š.

 

 

 

 

  

Postavio: Administrator dana 2016.11.18   |  Ocena:  

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 87
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen