Vrh

Tvoja trenutna lokacija:  Index / Info / Srbobran i hrišćanstvo, nekad i sad

DANAS SU SVI SVETI


Svi sveti, hrišćanski praznik kada se slave svi sveci, kako oni koji su već kanonizovani, tako i oni za koje se veruje da će to postati, obeležava se danas.


Katolička crkva poznaje sedam hiljada svetaca i blaženih. Samo za vreme pape Jovana Pavla II svetima su proglašene 482 osoba.

Svečana misa danas će se održati u rimokatoličkoj crkvi u Srbobranu u 17.00h.

Inače, prvog novembra se održavaju mise, a sveštenici nose belu odeždu, koja je simbol čistote i radosti zbog ovog praznika. Dan nakon Svih svetih obeležava se Dušni dan, kada se vernici mole za duše preminulih i kada je običaj da se ide na groblje.

Mnogi vernici odlaze i danas na groblje, pale sveće i ostavljaju cveće na grobove svojih bližnjih.

Crkva Uzvišenja Svetog krsta u Srbobranu ima dve slike izuzetno značajnog mađarskog slikara, Than Mora, rodom iz Bečeja. Na jednoj od njih su Svi Sveti. U crkvenim knjigama u sedištu rimokatoličke županije u Kaloči, zapisano je da su te slike naslikane pre završetka obnove crkve, tj. 1866. godine. Inače, Tan Mor je učio slikarstvo u Beču, da bi 1855. godine otišao za Pariz, pa odatle u Italiju. Potom se 1860. godine vraća u Peštu gde otvara svoju galeriju sa stalnom postavkom, usavršava svoju tehniku slikanja i uskoro postaje jedan od vodećih slikara u Mađarskoj. U Pešti je naslikao zidne slike u zgradi Mađarske državne opere (mađ. Magyar Állami Operaház), Vigadou (mađ. Vigadó) i Mađarskom nacionalnom muzeju (mađ. Magyar Nemzeti Múzeum) i izradio mozaik u čuvenoj bazilici Svetog Ištvana (mađ. Szent István-bazilika), saznajemo sa sajta ekas.rs

Ovaj medijski prilog je deo projekta "Srbobran i hrišćanstvo, nekad i sad" koji je finansijski podržan od strane opštine Srbobran. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

  

Postavio: Administrator dana 2023.11.01

 

                                    

 

Glasaj
     

Komentar na ovu vest mogu ostaviti samo registrovani korisnici našeg portala!
 Prijavi se
PESMA DANAPretraga
Partneri
Oglasi
Sutomore
Srbobran.net
Instagram
Termoglas
Reklam Dizajn
Raspored sahrana
Apolon
Pc world
Old Times Pub
King
gold cakes
Minipani
Index
Ignis
Navona
Kos
StatistikaKo je online?
clanova: 0, gostiju: 51
                              
stampaj | Powered by Koobi:CMS 7.72 © Bitskin® Webdesign | Redakcija | Lesezeichen / Weitersagen